Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видният етномузиколог Елена Стоин на 95 години

В академичните среди името на Елена Стоин е синоним на преданост към музикално-фолклорната наука, на която е отдала целия си съзнателен живот. Наскоро г-жа Стоин навърши 95 години. Рождения си ден тя посрещна, обградена от семейството си и своите бивши колеги от Института по изкуствознание при БАН.

Честен, прям, безкомпромисен човек, тя сякаш е измислила поговорката “Право, куме, в очи” – така характеризира Елена Стоин известният учен акад. Николай Кауфман. Той, както и редица други видни изследователи на българския фолклор, са започнали своите занимания с наука в музикално-фолклорния отдел на ИИ към БАН. А Елена Стоин е сред тримата основатели на отдела, заедно с Райна Кацарова и Иван Качулев. Дъщеря е на Васил Стоин – етномузиколог, събрал и записал хиляди народни песни и инструментални мелодии. На него дължим първите сборници, представящи музикалния фолклор на почти всички области на страната ни.

Елена Стоин е родена през 1915 г. в Самоков. По това време баща й е учител по музика в красивия град, разположен в полите на Рила планина. По-късно семейството се премества в София. Елена Стоин завършва Музикалната академия и веднага след това тръгва по стъпките на баща си. Най-ранните записи на Елена Стоин са от 1946 г. Нейни нотограми, дешифровки и словесни текстове на песни се съхраняват във фонда на музикално-фолклорния архив на Института за изкуствознание. Много от тях са правени без звуко-записваща техника, само по слух.

Може би името и дейността на Елена Стоин не са познати на широк кръг хора. Със сигурност техният брой е несъизмерим с почитателите на който и да е известен народен изпълнител. Но без преувеличение можем да кажем, че всички големи певци и инструменталисти от втората половина на ХХ век многократно са изразявали своята почит към нея. Елена Стоин е записала стотици песни от репертоара на много легендарни изпълнители. Само един пример – голямата странджанска певица Магда Пушкарова е оставила стотина аудио записа. А в архива на БНА се съхраняват повече от 200 песни в нейно изпълнение, дешифрирани от Елена Стоин.

Магда Пушкарова, Борис Машалов, Мита Стойчева – това са само малка част от народните изпълнители, за които Елена Стоин е публикувала статии и студии. Тя е основоположник и на направлението “Фолклор и съвременност”. Огромен принос за науката е труда й за музикално-фолклорните диалекти, който е първият по рода си у нас, настолна книга за всички млади специалисти. Трудът й “Български епически песни” дава знание за мелодическия строеж на огромен дял песни, изиграли важна роля в живота на поколения българи. Какво си спомня Елена Стоин, как живее днес – ето нейният отговор:

Работата на терена и в кабинета, срещите с безброй добри народни изпълнители – това си спомням. Доста чета в последно време. На масата ми са томовете на Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови – това е класиката на българската литература. Спомням си много често работата по записване на народни песни. Тя ме срещна с много достойни хора. А рождения си ден посрещнах с много поздравления, цветя, посещения на приятели.


По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

Рок легендите от Сигнал празнуват 45 години с концерт в НДК

"Може би съвсем случайно минах – може би, може би…" Това са първите стихове на Надежда Захариева от песента "Може би" на легендарната група Сигнал. Но съвсем не случайно те са на родната музикална сцена вече 45 години и ще отбележат това с..

публикувано на 07.12.23 в 07:05

С голям фолклорен концерт Христофор Раданов празнува 80-ия си рожден ден

Диригентът и композитор Христофор Раданов ще отпразнува тази вечер 80-ата си годишнина с авторски концерт в Първо студио на Българското национално радио. Заедно с Оркестъра за народна музика на БНР, чийто ръководител е от 1991 до 2011 г., ще се..

публикувано на 07.12.23 в 06:35

Вокална старинна музика ще звучи в Първо студио на БНР

Вокалният ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI ще изпълни тази вечер в Първо студио на Българското национално радио мадригали, вилансикос, шансони и партеси от франко-фламандски, испански и източнославянски творци. Неговият концерт De este a oeste (“От изток..

публикувано на 06.12.23 в 08:05