Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видният етномузиколог Елена Стоин на 95 години

В академичните среди името на Елена Стоин е синоним на преданост към музикално-фолклорната наука, на която е отдала целия си съзнателен живот. Наскоро г-жа Стоин навърши 95 години. Рождения си ден тя посрещна, обградена от семейството си и своите бивши колеги от Института по изкуствознание при БАН.

Честен, прям, безкомпромисен човек, тя сякаш е измислила поговорката “Право, куме, в очи” – така характеризира Елена Стоин известният учен акад. Николай Кауфман. Той, както и редица други видни изследователи на българския фолклор, са започнали своите занимания с наука в музикално-фолклорния отдел на ИИ към БАН. А Елена Стоин е сред тримата основатели на отдела, заедно с Райна Кацарова и Иван Качулев. Дъщеря е на Васил Стоин – етномузиколог, събрал и записал хиляди народни песни и инструментални мелодии. На него дължим първите сборници, представящи музикалния фолклор на почти всички области на страната ни.

Елена Стоин е родена през 1915 г. в Самоков. По това време баща й е учител по музика в красивия град, разположен в полите на Рила планина. По-късно семейството се премества в София. Елена Стоин завършва Музикалната академия и веднага след това тръгва по стъпките на баща си. Най-ранните записи на Елена Стоин са от 1946 г. Нейни нотограми, дешифровки и словесни текстове на песни се съхраняват във фонда на музикално-фолклорния архив на Института за изкуствознание. Много от тях са правени без звуко-записваща техника, само по слух.

Може би името и дейността на Елена Стоин не са познати на широк кръг хора. Със сигурност техният брой е несъизмерим с почитателите на който и да е известен народен изпълнител. Но без преувеличение можем да кажем, че всички големи певци и инструменталисти от втората половина на ХХ век многократно са изразявали своята почит към нея. Елена Стоин е записала стотици песни от репертоара на много легендарни изпълнители. Само един пример – голямата странджанска певица Магда Пушкарова е оставила стотина аудио записа. А в архива на БНА се съхраняват повече от 200 песни в нейно изпълнение, дешифрирани от Елена Стоин.

Магда Пушкарова, Борис Машалов, Мита Стойчева – това са само малка част от народните изпълнители, за които Елена Стоин е публикувала статии и студии. Тя е основоположник и на направлението “Фолклор и съвременност”. Огромен принос за науката е труда й за музикално-фолклорните диалекти, който е първият по рода си у нас, настолна книга за всички млади специалисти. Трудът й “Български епически песни” дава знание за мелодическия строеж на огромен дял песни, изиграли важна роля в живота на поколения българи. Какво си спомня Елена Стоин, как живее днес – ето нейният отговор:

Работата на терена и в кабинета, срещите с безброй добри народни изпълнители – това си спомням. Доста чета в последно време. На масата ми са томовете на Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови – това е класиката на българската литература. Спомням си много често работата по записване на народни песни. Тя ме срещна с много достойни хора. А рождения си ден посрещнах с много поздравления, цветя, посещения на приятели.


По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05