Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средните Родопи предлагат екстремни преживявания за хора с приключенски дух

По поречието на р. Есенска има чудесни възможности за пешеходни преходи и екстремни преживявания сред запазената природа.
Снимка: Венета Николова

Опознаването на Средните Родопи може да се превърне в незабравимо преживяване за всеки, който обича дивата природа и… високия адреналин. Това, което разпалва фантазията на авантюристите, са великолепните каньони, изправените в небето скални образувания, дълбоките пропасти и непрогледните пещери. Повечето от тези природни забележителности дори не са споменати в туристическите справочници, което ги прави още по-тайнствени и недостъпни. Но има начин човек да се докосне до това невероятно богатство, стига да се обърне за съдействие към местния клуб по екстремен туризъм.

Селата в района са изходен пункт за преходи в планината.

Долината на река Арда в Средните Родопи определено има какво да предложи на любителите на активния отдих. Като се започне с конните преходи. Конни бази с добре тренирани ездитни жребци има на много места в района. Оттам ще ви предложат различни маршрути до най-девствените кътчета на планината. В село Горна Арда, например, ще ви организират конен преход до извора на р. Арда близо до границата ни със съседна Гърция. Местността е много живописна и има обособено място за барбекю, където при предварителна заявка, домакините осигуряват пикник с домашно приготвени родопски вкусотии. Преходите с джипове по черните пътища на планината са друга търсена атракция. Както и обиколките с отдаваните под наем планински колела. Но ако наистина държите да изпитате своята издръжливост и сила на духа, се отправете в района на село Смилян. В околностите му, сред стръмните и трудно проходими планински наклони се намира т.нар. Гарга дере. Между двата ската на каньона си провират път ледените води на р. Есенска, а високо над тях е опъната въжена линия или т.нар. алпийски тролей с дължина 145 м. Ако се страхувате от височините, тук е мястото да преодолеете фобията си и да изживеете няколко еуфорични мига!

Алпийският тролей на Гарга дере е една от най-търсените атракции в района.

„Около 20 секунди продължава спускането – обяснява Александър Инев от местния клуб по екстремен туризъм „Мурсалица”. - Политате на 6, 7 метра височина и през цялото време сте над водата. Досега не сме имали инциденти, но иначе всички пищят и много се забавляват! Гарантираме ви, че ако тръгнете с малко страх, точно към края на тролея вече ще сте го преодолели и ще искате отново да се качите на него!”

На десния бряг на р. Есенска , близо до алпийския тролей пък зее непрогледната паст на водната пещера „Голубовица 2” – още едно предизвикателство за хора с приключенски дух. Туристите получават специална екипировка – гумени ботуши тип „полугащеризон”, спасителна жилетка, каска и водач. След кратки инструкции те проникват в пещерата, за да се дивят на тайнствените й подземни езера и потоци. В района има няколко пещери и дълбоки пропасти. На около 3 км. от село Могилица се намира благоустроената пещера „Ухловица” , която е с много красиви карстови образувания. За да стигнете до нея, ще трябва да изкачите над 180 стъпала, което само по себе си е малко предизвикателство, но си струва да разгледате подземните й катедрали с наподобяващите каменни дантели сталактити и сталактони.

Преходите с планинско колело са един от начините да опознаете красотите на Средните Родопи.

„В нашия край туристите могат по едно и също време да се почувстват пещерняци, алпинисти и изследователи” – разказва Алексъндър Инев. И препоръчва на любителите на високия адреналин още едно изпитание – пандюл, или т.нар. „алпийско махало”. Атракцията представлява дълго въже, спуснато от свода на пещерата „Калето” край с. Кошница. Смелчаците получават оборудване, след което здраво се привързват с въжето и полетяват наляво и на дясно на главозамайваща височина като махало на гигантски часовник. „Хората си го представят като бънджи, а това всъщност е обикновено махало – обяснява Александър Ивен. - Политаш над гората на около 10-15 м. височина в зависимост от замаха ти. Амплитудата е около 25 м., но преживяването е все едно, че летиш. Всъщност се люлееш на една огромна люлка.”

Пещерата „Ухловица” е на около 3 км. от с. Могилица и е благоустроена за туристите.

Ако пък си падате по скалното катерене, определено няма да скучаете. Поречието на р. Арда е осеяно с великолепни скални образувания. От местния клуб по екстремен туризъм ще ви предложат да се изкачите по т.нар. Via Ferrata. Представлява метален път в скалата, изграден от железни стъпала, осигурени с въжета. Вертикалният преход е с дължина 140 метра. След като се изкачите по участъка, ще се озовете под красиви скални сводове, изваяни от водата и ветровете. Тези и други емоции ще превърнат ваканцията ви в Средните Родопи в приключение, за което дълго ще си спомняте и ще разказвате на вашите приятели и съмишленици!

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31