Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялко Недялков и международните проекти с негово участие

Кавалджията Недялко Недялков
Преди броени дни известният български изпълнител на кавал Недялко Недялков се завърна от Париж. Там взе участие в представянето на международен проект, чийто автор е Джорди Савал. През последните години световноизвестният музикант издава т.нар. CD-books, посветени на различни епохи и важни исторически събития. Книгите са придружена от музикални дискове, които илюстрират времето, описано в текста. Един от проектите е посветен на богомилите – духовно движение, зародило се в България около Х век и получило разпространение в различни страни. Последователите му в Европа се наричат катари и албигойци. “Катари” е озаглавил и своя проект Джорди Савал. Ето още подробности за последното представяне в Париж:

“Концертът премина много успешно – пред повече от 2200 души публика, с много аплодисменти, няколко биса. Музиката на проекта, чийто автор е Савал, носи неповторимо старинно звучене. Инструментите, на които свирят музикантите са оригинални образци, понякога изключително стари. Самият композитор свири на виола да гамба. В състава има още корнет, арфа, канун, уд, както и някои видове старинни испански барабани. Звучи арменски дудук. Много от музикалните произведения, които са в основата на проекта, са от ХІ-ХІІІ век. Българският кавал открива програмата.”
Две от книгите, в подготовката на които нашият музикант заема участие, са посветени на катарите и династията на Борджиите.

Другият проект на Джорди Савал, в който участва нашият музикант, е посветен на династията на Борджиите. Съвсем наскоро музикалният запис към книгата получи “Грами” в раздел “Малки ансамбли”.

“За мен е огромна чест, че имам възможност да свиря с тези музиканти и да представям моята страна. Чувствам това и като голяма отговорност и се старая да дам най-доброто от себе си всеки път, когато сме на концерт или в звукозаписното студио. Мисля, че до слушателите достига това – енергията, която съм вложил. Особено се вълнувам от темата за богомилите – започнало у нас, това движение се е разпространило из цяла Европа, чак до Скандинавия. Колкото до наградата “Грами” – това е огромно удовлетворение. Това е една от най-престижните световни награди, присъждани за музика. Тя е голямо признание за творчеството на всеки от нас – участниците в проекта. У нас “Грами” има само “Мистерията на българските гласове”.

Недялко Недялков участва в още редица международни проекти. Сред тях е и “Следите на Тракия”. Основна движеща сила е английският саксофонист Фрейзър Файфилд. Той попада на музика, записана от българския кавалджия и решава да направи съвместна продукция с него. Кани и още няколко българи – Георги Петров – гъдулка, участва в записите на диска. А за концертното представяне към тях се присъединяват певицата Тима Недялкова и Ангел Димитров – тамбура. “Следите на Тракия” е представян многократно в Шотландия, Англия. В България Недялко Недялков е известен като солист на ОНМ при БНР, където работи от 1996 г. Познат е и от група “Фолклорна палитра”, с която изпълнява сватбарска музика.

Снимки: Албена Безовска

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05