Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялко Недялков и международните проекти с негово участие

Кавалджията Недялко Недялков
Преди броени дни известният български изпълнител на кавал Недялко Недялков се завърна от Париж. Там взе участие в представянето на международен проект, чийто автор е Джорди Савал. През последните години световноизвестният музикант издава т.нар. CD-books, посветени на различни епохи и важни исторически събития. Книгите са придружена от музикални дискове, които илюстрират времето, описано в текста. Един от проектите е посветен на богомилите – духовно движение, зародило се в България около Х век и получило разпространение в различни страни. Последователите му в Европа се наричат катари и албигойци. “Катари” е озаглавил и своя проект Джорди Савал. Ето още подробности за последното представяне в Париж:

“Концертът премина много успешно – пред повече от 2200 души публика, с много аплодисменти, няколко биса. Музиката на проекта, чийто автор е Савал, носи неповторимо старинно звучене. Инструментите, на които свирят музикантите са оригинални образци, понякога изключително стари. Самият композитор свири на виола да гамба. В състава има още корнет, арфа, канун, уд, както и някои видове старинни испански барабани. Звучи арменски дудук. Много от музикалните произведения, които са в основата на проекта, са от ХІ-ХІІІ век. Българският кавал открива програмата.”
Две от книгите, в подготовката на които нашият музикант заема участие, са посветени на катарите и династията на Борджиите.

Другият проект на Джорди Савал, в който участва нашият музикант, е посветен на династията на Борджиите. Съвсем наскоро музикалният запис към книгата получи “Грами” в раздел “Малки ансамбли”.

“За мен е огромна чест, че имам възможност да свиря с тези музиканти и да представям моята страна. Чувствам това и като голяма отговорност и се старая да дам най-доброто от себе си всеки път, когато сме на концерт или в звукозаписното студио. Мисля, че до слушателите достига това – енергията, която съм вложил. Особено се вълнувам от темата за богомилите – започнало у нас, това движение се е разпространило из цяла Европа, чак до Скандинавия. Колкото до наградата “Грами” – това е огромно удовлетворение. Това е една от най-престижните световни награди, присъждани за музика. Тя е голямо признание за творчеството на всеки от нас – участниците в проекта. У нас “Грами” има само “Мистерията на българските гласове”.

Недялко Недялков участва в още редица международни проекти. Сред тях е и “Следите на Тракия”. Основна движеща сила е английският саксофонист Фрейзър Файфилд. Той попада на музика, записана от българския кавалджия и решава да направи съвместна продукция с него. Кани и още няколко българи – Георги Петров – гъдулка, участва в записите на диска. А за концертното представяне към тях се присъединяват певицата Тима Недялкова и Ангел Димитров – тамбура. “Следите на Тракия” е представян многократно в Шотландия, Англия. В България Недялко Недялков е известен като солист на ОНМ при БНР, където работи от 1996 г. Познат е и от група “Фолклорна палитра”, с която изпълнява сватбарска музика.

Снимки: Албена Безовска

По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

"Очевидното аз и ти"

Името на групата Two Hours Away идва от двата часа разлика между София и Лондон - градовете, в които преди години учат приятелите Александър Данев и Константин Христов. Желанието им да създават заедно музика прераства в събирането на група, с която да..

публикувано на 08.02.24 в 10:15

ОНМ на БНР представя тайните на тамбурата

Истински празник очаква почитателите на българския фолклор на 8 февруари от 19 часа. Тогава Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи четвъртото издание от проекта "Тайните на българските инструменти", този път –..

публикувано на 07.02.24 в 08:10

"В ритъма"

Сега ще се впуснем "В ритъма" с Миглена Данова. Тя от малка обича музиката и живее с нея, но решава да реализира първия си творчески опит едва по време на пандемията. "В ритъма" е песен по неин текст, а музиката Миглена създава заедно с Ицо Любенов...

публикувано на 06.02.24 в 10:15