Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очарователната Стара Варна

Накити и други предмети от Варненския халколитен некропол
Снимка: bg.wikipedia.org
През 1972 година във Варна, морската столица на България, при рутинно прокопаване на ров за електрически кабел, от земята „изскачат” множество дребни предмети от някакъв жълт метал. Оказва се, че това е най-старото в света обработено злато! Какви загадки крие още градът, привличащ туристи най-вече с море, златист пясък, приятен климат и минерални води? По време на ваканциите той изкушава летовниците и със своите древни тайни. А те никак не са малко…

Преди откриването на най-старото обработено злато в света за историята на Варна се казваше, че започва от VI в. пр.н.е. с древния град Одесос. Създали го преселници от Милет, както направили и от другата страна на Черно море, където има град Одеса. В морската ни столица Одесос продължава да се нарича централната и най-стара част на града. Изключително интересен, живописен и пълен с артефакти район. Но, за да разберем посланията на Стара Варна, трябва малко да поизлезем от нея. Находките, останали от първите хора, обитавали района, се оказват на 12 000 години – една изумителна цивилизация, която непрекъснато поднася изненади и на археолозите. Доскоро се смяташе, че необичайно дебелите, на места до три метра широки солидни каменни зидове, открити при близкото градче Провадия, са направени, за да пазят най-старото обработено злато от Варненския халколитен некропол. Но последните разкопки направо преобръщат историята.

В древността солта е по-скъпа от златото. При Провадия се извършвал промишлен добив на сол. Формирали се солени кюлчета, с различна големина, първообраз на съвременните пари. По онова време златото било само за престиж. Много по-късно заменя солта като паричен еквивалент. Така тя става причина за създаването на най-стария праисторически град на Европа. А когато притежаваш богатство като солта, можеш да си „купиш” всичко. Включително дрънкулки за украса. Днес в Археологическия музей на града са изложени редица находки от намерените 294 гроба в некропола. Някои от тях изобилстват от злато. В гроб 43, например, златните предмети са 990 на брой, с общо тегло 1,5 кг. В експозицията са изложени накити, като диадема, обеци, огърлица, нагръдник, гривни, колан. Има медни сечива, истинско богатство в древността, керамични форми…

Входът за морската градина

Една от най-интересните и важни находки край днешна Варна е древна лодка, дълга над три метра. Представяте ли си как само с длета и добре премерен огън, древните хора са издълбавали ствола на вековното дъбово дърво, за да имат „обществен” транспорт и помощник в рибарството? Уж за малко, в района идвали всякакви племена и етноси. И оставали трайно. Селището се разраствало. Акваторията на Варненския залив, обрамчена от нос Св. Георги и нос Галата, и до днес пази чудни легенди. А в тях ще откриете вечния копнеж за истинска любов… Една от тях разказва за морската нимфа Галатея, която обичала красив пастир, но в нея бил безумно влюбен друг – едноокият циклоп Полифем. Тук започват много и различни версии. Само и само любовта да победи. Останало името на нос Галатея, от който се разкрива спираща дъха гледка към морската синева.


В югоизточната част на съвременния град, близо до пристанището, се намират останките от Римските терми. В античния период Одесос имал право да сече свои монети. Освен бани, термите били типичен пример за център на обществен живот – с магазини, складове. В една от нишите древните хора са оставили рисунки на кораби и дори… графити… Какво да се прави! И в Античността нищо човешко не им било чуждо! Римските терми от Варна са най-големите на Балканския полуостров и четвърти по големина в Европа. Съвременните архитекти продължават да се възхищават от безупречния строеж на водопроводните съоръжения и от светската част, сред която е и съблекалнята, любимо място за обсъждане на градски проблеми и клюки.

Изглед от морските бани

Векове по-късно, когато морските бани стават модни в Европа, първите крайбрежни съблекални са били тема на бурен дебат. Красивите варненки, дотогава здраво обхванати в корсет, от който едва дишали, можели да се съблекат по бански, за да се наслаждават пълноценно на слънцето и морската вода. През 1889 г. във Варна се изграждат първите солидни морски бани в България. Имало е мъжка и женска част, отдалечени една от друга. Кабинките са монтирани върху железни релси, забити в морското дъно. С брега ги свързва мост. Преминаваш по моста, влизаш в кабинката над морето. И се потапяш във водата – далеч от чуждите очи, особено на другия пол. Нравите обаче постепенно се променят. Плажуващите са все по-разголени. Мъжете са с черни бански гащи до коляно. Дамите носят плажна пижама: черен вълнено горнище с бие, чак до врата и кюлоти с дантела. Отгоре – халат! Започват да постъпват и приходи! И през 1921 г. общината обявява града за морски курорт. Така се поставя началото на летния туризъм във Варна.

Туристите се множат. Атракциите и финансовите постъпления – също. През 1926 г. тук се откриват първите Български народни музикални тържества, предвестник на фестивала „Варненско лято”, който в наши дни събира многобройна публика и привнася артистичен дух в морската ни столица. В Музея за история на Варна може да се види специално закупения тогава роял „Плейел”.

Днес градът предлага много развлечения за жителите и гостите – аквариум, делфинариум, спектакли, концерти, изложбени зали, спорт… Сред цялото съцветие от възможности го има и духът на онази Стара Варна, който заслужава да бъде открит от туристите и ще направи престоя им наистина различен.

Снимки: БГНЕС, www.retrobulgaria.com
По публикацията работи: Петра Талева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Евтим Милошев: Минимум 10% ръст на туристите през летния сезон

Служебният министър на туризма Евтим Милошев прогнозира броят на туристите у нас да нарасне поне с 10% през летния сезон. “ По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в..

публикувано на 19.05.24 в 13:47

Лошо време за планински туризъм

Условията в планините не са подходящи за туризъм, съобщиха от Планинската спасителна служба. Температурата е около 10 градуса, но е облачно, има мъгла, навсякъде вали дъжд и по високите части снегът все още не се е разтопил. Според прогнозата на..

публикувано на 19.05.24 в 10:01

Румен Радев откри летния туристически сезон

В присъствието на министри, политици, кметове и дипломати президентът Румен Радев откри в Несебър летния туристически сезон. В приветствието си държавният глава благодари на местната власт и на туристическия бранш, изтъквайки, че въпреки последните..

публикувано на 18.05.24 в 09:05