Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурен комплекс Вароша – най-старият квартал на Благоевград

Снимка: БГНЕС

Съставителите на всеки туристически справочник за България с гордост отбелязват факта, че страната ни е с много богата и древна история. Затова и екскурзиантите, пристигащи от близки и далечни страни, свикнали с модерността на големите градове, с любопитство търсят онези автентични кътчета у нас, в които се пазят спомените на отминалите времена. А ние гостоприемно ги повеждаме към тези места.


Всеки голям град има своя стара част, която е любима територия за разходка и отдих както на местните жители, така и на гостите. За такива специални пространства се полагат и специални грижи, за да запазят те своята автентичност и неповторимост. Някои от тях са включени в списъка на „Стоте национални туристически обекта”. Един от тези обекти е архитектурният комплекс Вароша – най-старият квартал на Благоевград. Тук потапянето в миналото става неусетно. Чистите калдаръмени улички с бели каменни къщи от времето на Възраждането приличат на декор от исторически филм. Посетителите са обгърнати от идилията на старинната атмосфера, сякаш именно те са героите в тази кинолента. Предизвикателство е всеки сам да направи своите открития за това вълшебно място, за да възкликне от възторг всеки път, когато пред очите му се открият запазилите аромата на миналото къщи на Вароша. За тези, които искат да получат по-богата и автентична историческа информация, има едно специално място. Това е Регионалният исторически музей на Благоевград. Намира се точно тук – в старата част, пропита със спомени за някогашния бит на предците ни.


Във Вароша се намира църквата „Въведение Богородично”, която е обявена за национален паметник на културата.

Според Елена Александрова, която е уредник в музея, Архитектурният комплекс Вароша е една от забележителностите на града, често посещавана от туристи:

Като архитектурен силует квартал Вароша не се отличава от кварталите с това наименование в останалите градове през Възраждането, разказва тя. Сградите тук са били предимно едноетажни. Силуетът им обикновено е обърнат към двора. Едва през средата на XIX век започва да се изгражда друг облик на квартала със сгради на самата главна улица. Налага се и тенденцията на художествено изографисване на сградите отвън. Днес единствената останала къща в квартала с такава художествена зография на фасадата е Мощанската къща, построена през 1888 г. Централно място по време на Възраждането, а и сега, в квартала заема черквата „Въведение Богородично”, изградена през 1844 г. В нейното изграждане се е включвало цялото българско население. Всеки е помагал с каквото може. Освен майсторите зидари, участие е взела цялата тогавашна общественост на града. Стенописите са дело на зографи от Банската художествена школа, а по-голямата част от иконите са дело на майстори от Банската и Самоковската художествена школа.


През 1952 г. в Благоевград е открит Регионалният исторически музей. В него има отдели като „Археология”, „Етнография”, „Природа”. Експозициите му съхраняват над 160 хиляди експоната. Уредникът Елена Александрова разказва още:

В музея има и зали за временни изложби. В момента може да се види изложба, представяща историята на града и неговите жители. Изключително интересна е и изложбата из съкровищницата на музея, която беше представена във връзка с шестдесетата годишнина на Регионалния исторически музей през 2012 г. Друга изложба, посветена на годишнината, е „Въстание за освобождението на Македония и Одринско”. Към музея действа и една детска експозиция „Класната стая от нашето недалечно минало”. В нея се провеждат занимания с ученици. Имаме и детски кът за работа с по-малките деца с интерактивно представяне на археологията и природата.


Благоевград се намира на стотина километра югозападно от София по пътя към границата ни с Гърция. Отдавна е известен като един от големите образователни центрове на страната. От всички краища пристигат млади хора, които се вливат в потока от студенти в няколкото университета и колежи. Модерността и съвремието сякаш са завладели централната част на Благоевград. Но за идилична разходка във времето всеки може да посети стария квартал Вароша.

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Магурата“ е една от най-красивите и загадъчни пещери в Европа

В разгара на туристическия сезон, пещера "Магурата" посреща средно между 1000 и 1500 души на ден. Природната и археологическа забележителност, разположена недалеч от град Белоградчик , е с колосални размери и наподобява подземна катедрала. Туристите..

публикувано на 27.07.23 в 11:11

Аскетичната красота на средновековния храм „Св. Георги Победоносец”

Църквата „Свети Георги Победоносец“ се намира в квартал Колуша − гр. Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение. Проучването и реставрацията на..

публикувано на 06.05.20 в 07:00

На Атанасовден в Чирпанския манастир се стичат богомолци от близо и далеч

Не е нужно да пропътуваме хиляди километри, за да достигнем истински свети места за християните и да пием от чудотворния извор на православната вяра. Българските земи са осеяни със стотици църкви и манастири, въздигнати с вярата и надеждата..

публикувано на 18.01.20 в 08:00