Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велинград – здраве чрез вода

Лечебна минерална вода пълни включително и басейна с олимпийски размер на градския плаж във Велинград.
Снимка: Венета Николова

С песни, танци и бурни веселби неотдавна Велинград отбеляза 5-годишнината от обявяването му за спа столица на Балканите. Звездата на родопския градец изгрява през 2008 г., когато беше удостоен с престижното отличие лично от президента на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (International Hotel & Restaurant Association – IH&RA) д-р Гасан Аиди. Оттогава Велинград претърпя истински туристически бум, а с абревиатурата SPA се окичиха цяла плеяда местни хотели, които се радват на добра и най-вече платежоспособна клиентела.

© Снимка: Венета Николова

Градът тъне в зеленина и спокойствие.

За онези, които не знаят, бързаме да поясним – SPA идва от латинския израз „sanus per aquam”, което в превод означава „здраве чрез вода”. А вода, при това минерална, блика в изобилие във Велинград и околностите. Над 80-те минерални извора са едно от най-големите богатства на града. Те захранват местните спа центрове, множеството открити и закрити басейни в града, както и единствената все още действаща градска баня, построена още през XVIII век. Самата вода е истинска благодат за хора със ставни, неврологични, стомашно-чревни и други заболявания. Да не говорим за безспорния й релаксиращ, успокояващ и подмладяващ ефект. Именно на него залагат местните спа центрове, които предлагат богат набор от възстановителни и тонизиращи програми. Впрочем, Велинград не е единственият спа курорт в България с международна слава. Познавачи обаче твърдят, че предлаганите услуги тук са на по-добро ниво, отколкото в други подобни курорти у нас и в съседните страни. Да не говорим за изобилието и разнообразието от лечебни води, здравословния планински климат и чудесните хотели.

© Снимка: Венета Николова

Единствената все още действаща градска баня датира от XVIII век.

Според експерти, това е най-бързо развиващият се спа курорт в България. Само за последните няколко години, от спокоен провинциален град, с характерната соцархитектура и позастарелите лечебници, Велинград се превърна в приятен спа курорт с множаща се хотелска база. И тук, подобно на други места у нас, контрастите бият на очи. Семейни хотели в стил българска възрожденска къща, алпийски хижи с островърхи покриви, модерни комплекси със стъклена облицовка, отразяваща близките планински върхове и чудновати постройки с подобия на средновековни кули – цялата тази еклектика е част от колорита на родопското градче. И най-важното – всичко тъне в зеленина, огласяно от птича песен, която долита от градските паркове.

© Снимка: Венета Николова

Хотелите в града се радват на добра клиентела, особено през уикендите.

Станимир Станков, председател на Националната асоциация по спа и уелнес туризъм, обяснява:

Интересът е голям, защото хотелите предлагат добри условия. А този вид туризъм, включващ и спа процедури, не е евтин и е за хора с финансови възможности. В момента около петнадесет са хотелите в града с висока категория. Има и по-скромни, но много добри семейни хотели. Истината е, че навсякъде, където отидете, се предлагат горе-долу едни и същи програми, но това, което отличава Велинград, са иновативните спа пакети”.

© Снимка: Венета Николова

В местните спа центрове работят добре обучени терапевти.

Хотелите във Велинград се надпреварват в предлагането на какви ли не програми за отслабване, разкрасяване, подмладяване и пр., като за целта се използват всевъзможни продукти, широко разпространени в козметиката и народната ни медицина. Някои от тези програми са собствен патент на отделните спа центрове. Така например, наред с традиционните процедури с прословутата велинградска минерална вода, в един от тукашните хотели ще ви предложат т.нар „Тракийско злато” – специална терапия за изглаждане на бръчки със златни частици. Другаде пък ще ви поканят на билкова ароматна вана за двама с мурсалски чай. Чудотворното лечебно растение вирее в изобилие по склоновете на Родопите край Велинград. Подобно на други места у нас, и тук спа процедурите въз основа на българската маслодайна роза са широко застъпени и са изключително популярни сред чужденците.

© Снимка: Венета Николова

Околностите на Велинград предлагат пасторални картини.

А иначе най-новият хит в града е стимулиращата т.нар. терапия за младоженци въз основа на току-що остригана вълна от овца. С вълната се натриват ходилата на влюбените, а телата им обилно се масажират с овче мляко. Терапията имала неотразим ефект! Но ако нямате време и пари за подобни спа глезотии, непременно се топнете в някой от тукашните минерални басейни. Със сигурност ще се почувствате ободрени и освежени, да не говорим, че велинградската вода може неусетно да премахне някоя ваша болежка. И още една любопитна подробност. Водата в града се използва не само за спа и балнеология.

© Снимка: Венета Николова

Жени перат на най-горещия минерален извор в града.

С гореща минерална вода се отопляват някои обществени сгради, включително и една църква. А в квартал Каменица се намира най-горещият минерален извор на водата – 91 °С. Тук жените перат дрехите и чергите си с най-обикновен сапун, а дойде ли сезонът на компотите и туршиите, половината квартал се събира край извора, за да вари бурканите си. Така е по-екологично и икономично – твърдят хората.

По публикацията работи: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50