Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната певица Янка Рупкина – един живот с песен

Янка Рупкина и внукът й Георги
Снимка: личен архив

Янка Рупкина е най-известният странджански глас, който завладя публиката и критиците по цял свят. Повече от петдесет години тя е на сцената – самостоятелно, като солистка на ансамбъла за народни песни на БНР, в състава на трио „Българка” и с група „Балкана”.

Родена в село Богданово в полите на югоизточна Странджа, Янка Рупкина расте в музикален род. Кръстена е на баба си Яна, известна певица от селото. Тя я учи на много песни, показва й как да вае мелодията и да има ясна дикция. Завършва Техникум за медицински сестри, но съдбата е решила друго.

„Започнах като малка да пея – спомня си певицата. – Изявявах се на различни сцени на надпявания в нашия край и така до явяването ми на събора в Граматиково през 1960 г. Получих Първа награда. В журито бяха фолклористите Борис Петров от БНР и Михаил Букурещлиев. Поканиха ме на прослушване в София. Сред 400 певци от цяла България ме избраха за солистка на ансамбъла за народни песни на БНР. С него направих много записи. Освен с този състав, изнасях концерти по цял свят и с трио „Българка”. Това са години на световно признание и триумф на нашата песен в най-големите зали на света.”

Още в началото на своята творческа кариера Янка Рупкина се утвърждава в редица международни форуми. Печели първи награди в радиотелевизионния конкурс в Нови Сад /1962 г./, в международния фолклорен фестивал в Тунис /1967 г./, награда от международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава /1973 г./… През 80-те години на миналия век пее в най-големите градове на света с поп звезди като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън. Световноизвестният продуцент Джо Бойд следи кариерата й: „Мога безкрайно да я слушам, когато пее „Алтън Мара”. Някои плачат, когато тя пее, други мълчаливо съпреживяват и станали на крака я аплодират дълго…” Той кани Янка Рупкина за съвместна работа и определя българските народни песни като музикален феномен. „Така заедно с триото и група „Балкана”, в която свиреха най-добрите народни инструменталисти, обиколихме света. Незабравим остава за мен концерта ни в лондонската „Роял фестивал хол” – от Калифорния пристигна Джордж Харисън с приятели. Това беше най-вълнуващата среща – един „бийтълс” да дойде за българските песни” – казва Янка Рупкина.

Нейният глас звучи в дузина албуми, повечето от които издадени в чужбина. Певицата, която през август стана на 75 години, продължава да работи, да изнася концерти, да прави записи.

„Това лято бях жури на различни събития – разказва Янка Рупкина. – Сред тях бе фестивалът „Фолклорен венец”, който се провежда в местността Божура. Имаше деца от цялата страна – прекрасни певци и инструменталисти. След това бях поканена на международния конкурс в Китен. Останах с прекрасни впечатления от участниците. Изнасях и концерти с мои колеги-музиканти в различни кътчета на България. Записах и нов албум с композиции, съвместно с младия Слави Славов от Бургас. През месец ноември съм поканена в Кипър от българското посолство за няколко изяви. След това ще пея в Дания и Италия. А колкото до празнуването на моята 75-а годишнина – с мои приятели и колеги ще организираме концерт по този повод, но още не сме уточнили подробностите.”

Музикалната дарба на Янка Рупкина наследиха синът й Росен, изпълнител на народна музика и внукът Георги, по-известен като диджей Бимбо. Преживяла много, оцеляла в самолетна катастрофа през 1971, тя продължава да пее. „За дългия си творчески път искам да благодаря на моята публика, която винаги ме подкрепя, от сърце съм й признателна” – казва Янка Рупкина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15