Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади народни изпълнители – Костадин Михайлов, певец и нестинар

Снимка: личен архив
Странджа планина е дала име на фолклорен район с добре запазени традиции. Красива и загадъчна, в нея още битува единственият у нас обичай „нестинарство” – игра в жарава. Чува се отчетливия ритъм на гайдата и тъпана – най-известният инструментален ансамбъл по тези места, звучат носталгични песни с изящна орнаментика. Костадин Михайлов (1991) е неин представител сред младото поколение певци и нестинари.

© Снимка: личен архив

„Роден съм в Бродилово – странджанско село на няколко километра от по-известното Царево, но корените на моя род водят към бежанци от Източна Тракия. Тези български земи остават в пределите на Турция в размирното време на миналия век. Прадядо ми е от село Сереген, а прабаба Станка – от село Маджурà. Съвсем малък проявих желание да пея и започнах да уча автентични народни песни от странджанската нестинарка Веселина Илиева. Когато пораснах, сам започнах да издирвам стари хора – информатори. От 101-годишната баба Плума Вълчанова записах около 150 песни, от Калина Матеева на 83 – над сто песни и благословии. Най-стари песни ми даде потомък на българи, жител на село Яна, днес в Турция, когато бях още на единайсет години. До днес моите записи надхвърлят осемстотин. Първите ми певчески изяви са на събори в Странджа в нестинарските селища Българи и Костú, в Синеморец и Резово. Важно участие в конкурс на радио Стара Загора през 2002 година ми даде възможност за запис с оркестъра на училището за народна музика в Котел. Станах ученик на странджанската народна певица Златка Ставрева и участвах в нейната група за автентичен фолклор – детска формация „Нестинарче”.”

Костадин Михайлов е приет в групата като солист и още тогава печели с изпълненията си много награди. Остава в нея до 2008 година, когато постъпва в музикалното училище в Бургас – негови преподаватели там са Пенка Петрова, диригент на училищния хор и тракийският народен певец Стоян Ганчев. Певческите му изяви не спират, активността му не знае граници и днес 23-годишният музикант е притежател на петнайсет специални и 35 първи награди:

© Снимка: личен архив

„Участвал съм в много национални и международни фолклорни форуми. Още в гимназията се представих в събора „Странджа пее” в Граматиково и получих Специалната награда. В няколко издания на конкурса „С песните на странджанския певец Георги Павлов” два пъти бях отличèн с първи награди, а третия път с най-голямата, „Приз Георги Павлов”. Четири поредни отличия имам от участията си във фестивала „Фолклорен венец” в местността Божура – град Средец. Носител съм на статуетка от международния фестивал „Странджа, моя люлчина” в град Царево, на Почетния знак на Съюза на народните читалища на фестивала в Бродилово „Св. Св. Константин и Елена”-2013, Почетния знак на град Враца, „Атлиманска огърлица” от международния фестивал в град Китен 2013. ”

Костадин Михайлов се явява не само в странджански фестивали, но и в тракийски конкурси. Такива са „С песните на Елена Граматикова” и националния детски конкурс „Върбова свирка свири” в Болярово. Скъпо му е първото място от конкурса „С песните на Вълкана Стоянова”. Освен у нас на негови изпълнения се радва публиката на Франция – гостува в Париж за два концерта през 2010 година. Три поредни години от 2009 се представя и във Великобритания.

13-12-03-79237_1.jpg
Днес младият певец е преподавател по история и музика в основно училище – ежедневна педагогическа работа, която му носи удовлетворение. Довършва и образованието си в Университета по библиотекознание и информационни технологии, специалност Културно-историческо наследство. Избира тази специалност, защото е свързана с проучването на фолклора в родния му край. Преди няколко месеца добави още една културна дейност – председател е на сдружението „Пазители на българското”. Заедно със свои колеги-съмишленици от университета искат да запазят за идните поколения народна музика, танци, обичаи, традиционни занаяти. За тази цел ще издават книги, музикални албуми, ще организират концерти и събори. Ще обърнат внимание на най-малките с беседи за народното творчество в училища и читалища. Резултат от двегодишен труд на Костадин Михайлов е книгата „Теренна фолклористика и теория на народното творчество”, която излезе тази година. С автентични песни и легенди от Странджа, с местни танци и обичаи, кулинарни рецепти, тя предлага любопитна информация за бита на хората от миналия век.

Освен певец, учител и изследовател на фолклора, Костадин Михайлов притежава и друга дарба – умее да танцува в жаравата като нестинар. Въпросът за този уникален обичай в Странджа го вълнува отдавна. От дете носи иконите на Св. Константин и Елена в деня на нестинарския празник 21 май (по нов стил). На 13-ия си рожден ден изпитва силно желание да влезе и танцува в жаравата. Оттогава е сред най-младите нестинари в Странджа. Чете исторически справки за ритуала и развитието му през годините. Знае за насилственото му прекъсване в годините на застоя. Вярва в дълбокия му смисъл, в енергията на доброто пожелание и днес има какво да каже на тези, които го опорочават:

„Избягвам да коментирам въпросът за играта в огъня пред приятелите дори. За мен нестинарството е сакрален момент. Ритуал, за който се готвя цяла година до деня „Св. Константин и Елена” и нестинарския огън. Тревожи ме фактът, че в последните години се измести смисълът на нестинарството и то се превърна в атракция. На този ден по стар български обичай играем за здраве на хората и берекет през годината, да е мирна и спокойна за всички. Моето отношение към нестинари, които играят в ресторанти за забавление на публиката, е критично. Тази комерсиална практика не одобряват и хората от нестинарските селища. Ние вярваме – тези които играем веднъж или два пъти в годината, че Св. Костадин и Елена ни пазят и имаме надежда някога да се върне автентичната игра на нестинарите. Сдружението, което ръководя, организира на 26 септември нестинарски игри в местността Църногорово около Малко Търново. Там някога правели голям „панагир”. Поканихме възрастни хора от Странджа и младежи от няколко университета да станат свидетели на тази игра – без снимачни екипи, фотографи, овации. Искахме да покажем, че се отдаваме на танца в огъня, вярваме в нашите светци-покровители и чуваме единствено гласа на гайдата и тъпана. 
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05