Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър сезон очаква Пампорово

Снимка: Венета Николова

Зимата чука на вратата и любителите на снежните спортове вече стягат багаж за дългоочакваната си ваканция. Най-нетърпеливите от тях вече окупират хотели и вилни селища в планините Рила, Пирин и Родопите. Други се готвят да се пренесат там при първа възможност. Заради липсата на достатъчно сняг обаче в зимните ни курорти, пистите се обработват с изкуствена настилка. Първи старт на сезона даде родопският курорт Пампорово. По този повод в края на миналата седмица в ски зоната на най-големия ни планински комплекс се стекоха над 10 хиляди нетърпеливи ентусиасти. Работещите в бранша вещаят „горещ” зимен сезон.

© Снимка: Венета Николова

Общата дължина на ски пистите в курорта е 37 км, като най-многобройни са пистите за начинаещите скиори.

Пампорово открай време е любима дестинация на англичани, ирландци и  скандинавци, които оценяват по достойнство ниските цени и възможностите за бели спортове. Мнозина са собственици на имоти и всяка година прекарват отпуската си тук, водейки със себе си близки и познати. Съдейки по предварителните резервации за сезона обаче през тази зима курортът ще посрещне повече туристи от съседните Турция, Сърбия, Македония и Гърция, както и от Украйна – един сравнително нов за ски туризма ни пазар. Местните хотелиери и ресторантьори не крият задоволството си от очертаващия се туристически наплив. След тревожния застой в бранша в следствие на икономическата криза е налице обнадеждаващо раздвижване.

© Снимка: Венета Николова

Широка Лъка предлага романтика и незабравими снежни пейзажи само на 12 км от центъра на Пампорово.

По традиция почивните дни в края на годината са пикови за зимните ни курорти. Тогава е почти невъзможно човек да намери свободно място в сносен хотел без предварителна резервация, въпреки че цените на т. нар. празнични пакети са доста по-раздути от обичайното. Но както казват местните предприемачи „ден година храни”, а съдейки по опашките, които всяка зима се вият пред лифтовете в ски зоната на Пампорово, скиорите нямат нищо против да се поизръсят малко повечко в името на снежните удоволствия по пистите. От тази зима Пампорово преминава изцяло на безконтактни чип карти с идеята да се предотвратят километричните опашки на студа в най-натоварените часове на деня. Дневната карта за лифта ще струва 53 лв. А всеки, който закупи карта за повече oт три дни, получава бонус – безплатно нощно спускане на осветената писта „Снежанка 2”, позната още като „Стената”.

© Снимка: Венета Николова

Пампорово се слави като най-слънчевият ни зимен курорт със средно 240 слънчеви дни в годината.

И през този сезон гостите на Пампорово ще разнообразяват почивката си в Родопите със спа процедури в местните хотели, с разходки в снега или до близкото етнографско селище Широка лъка, както и с фолклорни и кулинарни вечери в местните механи. Основното, което ги води в курорта обаче, са ските. Общата дължина на ски пистите в Пампорово е 37 км, като най-многобройни са пистите за начинаещите скиори. Заради сравнително ниската надморска височина (1650 м) снежната покривка в курорта не е гарантирана през целия сезон, да не говорим за капризите на времето. Затова около 90 процента от пистите са оборудвани със система за изкуствено заснежаване. Така скиорите могат спокойно да се отдават на своята страст от декември до март. Любителите на снежните спортове се спускат и по сноуборд пистата на курорта. Друго любимо място на търсачите на висок адреналин е т. нар. Фън Парк Пампорово, оборудван с непрекъснато обогатяващ се набор от съоръжения за скокове и всевъзможни препятствия.

На официалното откриване на сезона в родопския курорт присъстваха и представители на правителството. Настроението беше приповдигнато, а прогнозите за идните месеци – оптимистични. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че България е започнала отрано много активна информационна кампания за зимните ни курорти, насочена най-вече към съседните държави и добави, че очаква почти двойно увеличение на чуждестранните туристи за ски сезон 2013-14 в сравнение с предходната година. А заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев обеща над 7 милиона чужди туристи до края на годината (почти колкото е населението на страната ни): „България вече става четвърта по интензивност и развитие дестинация" – заключи министър Ботев.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50