Ние, българите, определено умеем да се веселим и купонясваме. Уж живеем в най-бедната страна членка на ЕС, уж сме сред „най-страдащите” нации в света, съдейки от тазгодишното проучване на „Галъп Интернешънъл”, уж вечно се жалваме от недоимък, все сме сърдити, намусени… Наближат ли празници обаче се преобразяваме до неузнаваемост! Неудържима еуфория и хиперактивност обзема нашенеца по Коледа и Нова Година.
Още с появата на първата празнична украса започва трескавото запасяване със стоки, сякаш наближава краят на света. У нас ресторантите са винаги пълни, но дойде ли декември, вече се пукат по шевовете от подранили „гуляйджии”, а условието да се добереш до свободна маса в по-хубавите заведения е предварително закупеният куверт. Краят на годината е звездният миг за хотелиери и туроператори. За предстоящите празници се готвим да изхарчим над 3,5 млрд. лв. По-голямата част от главозамайващата за стандартите ни сума ще отиде, за да посрещнем 2014-а извън дома.
Нека загърбим икономическата криза, недоимъка и безработицата, протестите и политическата нестабилност. Празници идат – идеален повод да разпуснем душа и да се повеселим в приятна компания, за да забравим мрачните прогнози и депресивните настроения. Така поне разсъждават повечето българи. Това обяснява и големия наплив към празничните пакети. Предложенията за посрещане на Коледа и Нова Година в родните курорти отдавна са разграбени, като „топъл хляб”, въпреки раздутите цени, маскирани зад гръмко обявените промоции за ранни записвания. Впрочем, българинът все по-отрано започва подготовката за почивните си дни. Около 50% ръст на ранните записвания за организирано посрещане на Нова година в чужбина отчитат туроператори.
И тази зима десетки хиляди нашенци ще гръмнат новогодишното шампанско зад граници. Хит отново се очертава съседна Сърбия, която печели преднина, като дестинация за кулинарен туризъм с пищните софри, разрешеното пушене в заведенията и…обилния алкохол. Гърция и Турция са другите предпочитани задгранични дестинации. За там офертите за Коледа и Нова Година включват поне 2 нощувки, закуски, жива музика и, разбира се, претрупана празнична трапеза. Като цяло обаче на мода през настоящия сезон са екзотичните, по-далечни и най-вече доста по-скъпи воаяжи. „При нас резервациите започнаха още през август”- твърди Ваня Овчарова – собственик на една от големите ни туроператорски агенции. Някои се готвят да посрещнат Новата година в Тунис. Други щастливци пък са се ориентирали към Париж – града на влюбените, или към магнетичния Лисабон… В момента обаче най-популярни са Израел, Йордания и Дубай. Празничните пакети за тези страни са вече изчерпани, въпреки че струват средно около 2 хиляди лева на човек.
Като цяло, колкото е по-топла и екзотична дадена страна, толкова е по-голям интересът към нея по Нова Година – отчитат туроператори. Но стане ли дума за празници, не може да не отбележим следната особеност на народопсихологията ни. Оказва се, че първото и най-важното нещо при пътуванията ни в края на годината е…новогодишната вечеря. Дори когато сме в чужбина, всичко се върти около нея! „Масовата култура – да хапваш повече и да консумираш повече – за жалост, към нея се насочват клиентите ни” – казва Ваня Овчарова и добавя:
„Хората очакват, независимо къде са, че новогодишната вечеря ще бъде специална, нещо като театър, при който някой ще ги забавлява и развеселява, храната ще е безкрайно изобилна, обстановката – празнична, а те ще трябва да си покажат най-хубавите дрехи. Естествено, в хубавите хотели това се случва, но в по-обикновените – не. И голяма част от разминаванията са в тази посока. Хората хем знаят, че са в чужбина, хем очакват да си бъде същото като в България!”
Явно за мнозина храната и хотелът са определящи. На второ място, след осигурените удобства и кулинарните емоции, се нарежда възможността да опознаят друга страна и култура. „В крайна сметка, когато човек няма много пари, най-евтиното удоволствие е да се наяде, защото за всичко друго се иска повече!” – заключава съвсем основателно Ваня Овчарова. Въпреки това тя и нейните колеги едва смогват да обслужат наплива от клиенти в края на годината. По всичко личи, че нямаме търпение да изпратим както подобава трудната, изпълнена с обрати 2013 г. А това ще стане с добро настроение и… изобилна трапеза!
Снимки: Венета Николова
Министърът на туризма на Черна гора Симонида Кордич съобщи, че до края на месеца ще бъдат създадени работни групи, които ще работят по откриването на пряка самолетна линия между Подгорица и София и по комуникацията между министерствата на туризма в..
"Родопската гъсеница" – така наричат влака, който пълзи по склоновете на Родопите по маршрута Димитровград – Хасково – Кърджали – село Подкова. И не, това не е легендарната Теснолинейка , която се движи в друга част на планината, а съвсем..
Все по-голям е интересът към експозициите и събитията на Регионалния исторически музей в Русе. За отминалите 12 месеца през музейните пространства са преминали 95 966 човека, което е с 5 209 души повече в сравнение с 2023 г. – съобщава на официалната..
Министърът на туризма на Черна гора Симонида Кордич съобщи, че до края на месеца ще бъдат създадени работни групи, които ще работят по откриването на..