Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2014-а - първата година на икономическото възстановяване

Най-вероятно растежът за третото тримесечие ще бъде 1,5 на сто, което е най-добър резултат за последните осем тримесечия. Не само този факт, но и редица други индикатори подсказват, че 2014-а ще бъде първата година на икономическото възстановяване, каза министър-председателят Пламен Орешарски на пресконференция след последното заседание на правителството за годината. Той добави, че не иска да избързва с окончателни изводи, защото всички данни са "много крехки". Ще продължим да работим за съживяване на икономиката и за постигане на икономически растеж, поне колкото е планиран, заяви Орешарски. Той отбеляза, че изтеклата 2013 година е била с много противоречиви настроения и прояви, с три кабинета, протести от различен характер, много отчаяние, но в края на годината е имало и малко светлина. "Успяхме да подсилим социалните политики, ускорихме разплащанията към бизнеса, опитваме се да възстановим институционалната култура на общуване, подготвихме промени и подобрения в нормативната рамка в посока по-ефективна конкуренция, по-малко административни тежести, по ясни и по-опростени правила, по-добра събираемост на приходите", отбеляза премиерът По думите му е демонстрирана готовност "да се стартират големите инфраструктурни проекти след дълги години на отлагане". Следващата година ще започнем на чисто в няколко аспекта - в края на тази година ще върнем цялото ДДС, изплатили сме и вноските към ЕС, дефицитът се очертава да бъде малко под две на сто, но не е на база окончателни данни, отчете премиерът. Той посочи, че когато са поели управлението, очакванията били да не се изпълни приходната част с 1 млрд. лв., но сега се очертава това неизпълнение да е под 500 млн. лв. спрямо първоначалния закон за бюджета. Демонстрирахме добра фискална дисциплина.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния договориха общи тържища за селскостопанска продукция край Дунав

Земеделските министерства на България и Румъния се договориха двете страни да изградят две общи борси за селскостопанска продукиця, разположени около мостовете над Дунав при градовете Русе и Гюргево и при Видин и Калафат. Идеята на проекта, финансиран по..

публикувано на 10.01.14 в 09:42

ОИСР и български ведомства дискутират интеграцията на бежанци

Представители на отдел "Международна миграция" на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ обсъждат в София с министерствата на вътрешните и на външните работи, на образованието, на здравеопазването и на труда, и на Агенцията..

публикувано на 10.01.14 в 09:23

Гърция ще съдейства на България при решаване на проблеми с имиграцията

България може да разчита на съветите и съдействието на Гърция по въпроса с имиграцията, ако има нужда, заяви на пресконференция в Атина гръцкият министър за обществения ред и за защита на гражданите Никос Дендиас. Той уточни, че българските и гръцките власти..

публикувано на 10.01.14 в 08:27