Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група ще подпомага ефективното и прозрачно изразходване на европейската помощ за бежанците

Работна група, създадена със заповед на министъра на вътрешните работи, ще подпомага ефективното и прозрачно изразходване на помощта от 2,9 милиона евро, получена от Европейския съюз, за бежанците. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че е намерен баланс за спазване на международните подписани споразумения с политиката на ЕС, по начин, който не породи по никакъв начин последици за страната. Европа ни предаде част от парите за бежанци – 2,9 млн. евро. Останалите се очакват в началото на следващата година. Основен бенефициент на тези средства, трябва да бъде Държавна агенция по бежанците. Именно заради това, да можем много ефективно и прозрачно да изразходваме тези средства с моя заповед е създадена работна група, която няма да взема решения за това как и по какъв начин да се харчат средствата, но ще подпомага този процес и ще осъществява този процес. Има случаи, в които наистина трябва да влезем в казуса агенцията да прави директно уговорки с фирми. Като например в лагера в Харманли, нямаше електрозахранване и канализация и няма как да чакаме да чакаме да мине обществена поръчка, тя да се обжалва и да минат шест месеца. Засиленото полицейско присъствие на границата, ще продължава докато е необходимо.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кристиан Вигенин: България подкрепя Македония за ЕС, но проблемите трябва да се решат

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви днес в Скопие, че София подкрепя европейския път на Македония, но проблемите със съседните страни, по-конкретно с Гърция и България, трябва да бъдат решени. Вигенин подчерта, че преговорите по договора за..

публикувано на 10.01.14 в 16:35

Законодателната дейност на парламента през новия сезон ще подкрепя правителствената програма

През новата парламентарна сесия законодателната дейност на парламента ще бъде насочена към подкрепа на правителствената програма, социалната политика, борбата с нелоялната конкуренция и злоупотребата с монополно положение. Това съобщи на среща с журналисти..

публикувано на 10.01.14 в 12:46

През 2014-та България ще посетят три пъти повече англичани, отколкото българи Англия

Институтът за анализи и оценки в туризма прогнозира, че тази година България ще бъде посетена от над 280 000 англичани, а Англия от най-много 100 000 българи. Кампанията в Англия, Германия и Холандия, водена срещу българите, които искат да работят на..

публикувано на 10.01.14 в 11:53