Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вълкът и седемте козлета” – концерт на СО на БНР в памет на Александър Владигеров

Снимка: архив

През 2013 г. се навършиха осемдесет години от рождението на Александър Владигеров. Автор на камерни, симфонични и вокални творби, той остави и три мюзикъла – сякаш за да ни напомнят и до днес забележителното му чувство за хумор и любовта към децата. Нека припомним, че той самият има трима сина и дъщеря, до един избрали пътя на музикалното изкуство. Като диригент Александър Владигеров е работил с всички български симфонични оркестри. Най-дълго остава свързан със СО на БНР. Повече от 20 години е начело на състава, подготвя концертни програми, прави стотици записи. В навечерието на Коледа радиосимфониците и техният главен диригент Емил Табаков посветиха на своя известен колега програма, изградена в две части. В първата гостуваха синовете му Александър и Константин Владигерови, заедно със Стоян Янкулов – Стунджи. А във втората прозвуча концертно изпълнение на „Вълкът и седемте козлета”, по текст на Димитър Димитров.

Създаден през 1973 г., мюзикълът е поставян в около 15 театъра в страната ни. Представян е многократно в Русия, Гърция, Германия, бивша Югославия. Музиката, изпъстрена с музикални шеги и богата палитра от цитати (от класиката до българската естрада), никак не е лесна за изпълнение. В концерта на СО на БНР солисти бяха Антоанета Добрева-Нети, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Стоян Алексиев, Лидия Кулекова и Константин Икономов. Популярните актьори „се превърнаха" в героите на Братя Грим, увлечени от остроумния музикален „преразказ” на Владигеров.

„Това е невероятно хубава идея на маестро Табаков и г-жа Екатерина Дочева от БНР – да се направи концерт, посветен на баща ни, с който да зарадваме публиката и най-много съвременните деца. Те наистина харесаха мюзикъла” – каза Александър Владигеров-син.

В звуковия файл е цялото интервю с него и брат му Константин. Разговарях с тях минути след концерта в зала „България”. Развълнувани от събитието, от продължителните аплодисменти и спомените, те разказаха за изненадите, които и досега им поднася творчеството на техния баща, за страстта му към Гершуин и към джаза, определила професионалния им път.

„Когато ти си отиде от нас, ние още не разбирахме, че сме благословени от теб за цял живот с музика. Да бъдеш музикант – това е път, това е дар. Днес го знаем и сме тръгнали натам, накъдето ти летя" – думи, които ще чуете в края на разговора.

По публикацията работи: Албена Безовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05