Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Николова за живота с вяра, любов и кино

Снимка: siff.bg

Кристина Николова е родена в България в семейство на кинаджии. Майка й Емилия Стоева преподава в НАТФИЗ, а баща й Георги Николов е оператор на много от филмите на известния български режисьор Иван Ничев. И въпреки семейната предпоставка да тръгне по следите на седмото изкуство, в последния клас на Английската гимназия Кристина решава, че ще замине за Америка, за да учи икономика. Така на 17 години първата стъпка в голямото американско приключение за нея се оказва колеж в Чикаго. Но много бързо разбира, че от нея велик повелител на цифрите няма да стане и сменя специалността си с кино. Признава, че в началото било много трудно – нямала skype, пари за телефон и не се чувала с близките си с дни. Почувствала се като сираче, захвърлено на другия край на света. Подобно усещане на „захвърленост” Кристина изпитва понякога и днес – когато се омъжила, когато родила, когато починала баба й, а нея я все я нямало в България.

След дипломирането си в Чикаго заминала за Лос Анджелис. Отказала да бъде като всички останали и да работи като сервитьорка, докато си намери работа в киноиндустрията. След седмица я наели като оператор в нискобюджетен, „ужасен” по думите й проект. Но все пак нали работела по филм! В следващите години се занимавала с всичко – от снимане, през монтаж и режисиране до продуциране. Постепенно все повече нейни приятели решили да снимат филмите си в България, защото у нас е много по-евтино, а и има възможност да се наемат изключителни професионалисти. Кристина пътувала с тях, за да им помага. Станала и главен оператор на двата документални филма „Смъртта и целият път обратно” и „ModusVivendi” на българският режисьор Зорница София. Въпреки крехката си физика, Кристина не се оплаква от тежката камера. За работата си казва, че това е преди всичко креативно занимание. „Трябва да имаш добър усет за движение, за светлина”, твърди тя. Майка й обаче настоявала тя да продължи да учи в САЩ, като запише магистратура. Кристина я послушала.

„Кандидатствах всъщност на три места за магистратура – в киноучилището „Тиш” към Нюйоркския университет в специалност „Режисура”, в Колумбийския университет – „Продуцентство” и „Операторско майсторство” в American Film Institute. Приеха ме и на трите места и реших, че ще отида там, където ми отпуснат стипендия. Направиха го в Ню Йорк и така се озовах в Голямата ябълка. Господ си знае работата, защото да уча режисура беше най-доброто ми решение. Прекарах пет години в университета, научих много, запознах се със съпруга ми, а резултатът е нашият малък син Кристофър” – разказва Кристина Николова.

Съпругът й Пол Далио също е режисьор и когато тя написва сценария за дебютния си игрален филм „Вяра, любов и уиски”, той го преработва и я подкрепя във всеки един етап от реализирането му. Филмът е много личен за младата българка. Разказва за изборите, които прави една жена в живота си. За вътрешната дилема накъде да тръгнем: към сърцето си или към сигурното, към емоционално или финансово бъдеще. „Повечето хора, които дебютират, се обръщат към свои съкровени преживявания и започват оттам. И аз направих същото – исках да разкажа за това, което ми се е случвало, когато съм се връщала в България всяко лято, с приятелите, с любовите, които съм оставяла. Може би филмът е опит да осмисля факта, че съм емигрант” – обяснява Кристина. Но самият й филм не разказва емигрантска история, а любовна, категорична е тя. Любопитен факт е, че главната героиня във „Вяра, Любов и Уиски” е изиграна от македонската актриса Ана Стояновска, която чисто визуално много прилича на Кристина. „Ана е моята киноверсия – по-висока, по-хубава, страшно готина”. Как е стигнала до нея?

„Милчо Манчевски, страхотният македонски режисьор на „Преди дъжда” ми беше преподавател в Ню Йорк и се познавахме добре. Аз търсех актриса за ролята на Нели и един ден се замислих, че македонците имат особен чар и освободеност, което много ми харесва и го помолих да ми препоръча някоя „по-огнена актриса”. И той ми отговори: „Имам най-огнената”. Отидох в Македония и той ме запозна с Ана, която беше участвала във филма му „Майки”. Вече бях избрала Валери Йорданов за мъжката главна роля и когато ги запознах двамата, толкова добре си паснаха, просто се получи химия между тях, и така взех решението си”.

Актьорът Валери Йорданов не просто е избран за ролята, тя е писана с мисълта, че точно той ще я изиграе. „Той е невероятен актьор, на най-високо холивудско ниво. В него, в поведението му има и мъжественост, и една тишина, и опасност. Но също така има и чувствителност, която не мисля, че хората често забелязват. Той е много интелигентен и тази комбинация ми е интересна”, казва Кристина Николова.

Филмът, който е сниман в България и САЩ, вече има богата фестивална история и награди – получава наградата „Златна роза” за дебют от фестивала във Варна през 2012 година, Голямата награда на Международния кинофестивал в Далас. И още: отличие за дебют на Международния фестивал в САЩ New Filmmakers Forum Emerging Filmmaker Award (The Bobbie), наградата за най-добър европейски филм от XXIX Международен филмов фестивал на любовта в Монс, Белгия. А на Международния филмов фестивал в Баджа, Мексико, през 2013 година „Вяра, любов и уиски” беше отличен със Специален диплом.

Днес Кристина работи по следващия си сценарий за пълнометражен филм и продължава да гради живот със заглавие „Кино, любов и дете”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15