Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудесни условия за ски в Пампорово

БНР Новини


Закъснелият януарски сняг бе посрещнат с несдържана радост от скиорите в родопския курорт Пампорово. Все пак друго си е да се спускаш по естествено заснежени писти, вместо по изкуствено покритие! Сега, когато зимата най-сетне се завърна, ски центърът се готви да посрещне още повече любители на белите спортове в подножието на Снежанка. Родопският връх (1926 м) доминира близките ридове, а телевизионната кула, кацнала на него, се вижда от всяка точка на Пампорово. Именно оттук започват повечето писти на курорта.
Снимка

След сравнително топлия и сух януари скиори и сноубордисти не могат да се наситят на снежните емоции, които предлага планината. Пистите в най-южния ни ски курорт са с различна степен на трудност, а общата им дължина е 37 км. Освен това за да се застраховат от капризите на времето, 90 на сто от тях са оборудвани с оръдия за изкуствен сняг. Стопаните на ски зоната се гордеят и със своето ски и сноуборд училище, в което се обучават деца от 4 до… 84 годишна възраст! В разгара на сезона ски станциите на Пампорово предоставят в реално време информация за работещите лифтове и тяхното натоварване. Идеята е да се избегнат километричните опашки. От тази зима са въведени чип карти за безконтактно преминаване през турникетите. Така вече на никой не му се налага да мръзне дълго на студа, за да се добере до горната станция. Еднодневната лифт карта през този сезон е 55 лв. Според Таня Маринова, директор маркетинг и продажби на Пампорово АД, което е собственик на ски инфраструктурата в комплекса, сезонът върви добре. „Започнахме много силно с 30 процента ръст на ранните записвания” – каза тя и добави:

Снимка

„И ако допреди години имахме главно британски скиори, сега мога да кажа, че се чува предимно българска, турска, гръцка и румънска реч. Имаме и изключително много сърби и македонци тази зима, както и ръст на руските туристи. Освен това през този сезон успяхмеда сивърнем част от датския пазар, който навремето беше добре застъпен в курорта. В момента много добре се развива и турският пазар. До средата на февруари, когато в южната ни съседка тече зимната учебна ваканция, при нас ще отдъхват около 5 хиляди турски туристи.”

Снимка


Наситен със събития е спортният календар на Пампорово. В началото на следващия месец в подножието на връх Снежанка ще се проведе Международно състезание за деца по ски алпийски дисциплини (гигантски слалом и слалом) за купа „ПИБА". Гостите на комплекса ще имат възможност да присъстват и на зрелищната снежна байк надпревара – Winter Bike Duel 2014. На нея състезатели от различни страни ще се спускат с колело по най-стръмните писти на Пампорово. През месец март пък са предвидени Национален шампионат по сноуборд „Half Pipe Pamporovo”, както и Балкански ски маратон. Очаква се въпросните състезания да привлекат хиляди зрители, които ще отседнат в местните хотели. А в стремежа си да спечелят повече клиенти, собствениците на хотелската база проявяват похвална гъвкавост и креативност.

„В курорта има около 50 хотела – обяснява Таня Маринова. – И всеки един от тях предлага разнообразни възможности за настаняване. Интересни продукти са ол инклузив пакетите със или без лифт карта. Допълнителни бонуси са спа услугите, родопските вечери в битови механи и пр. Освен ските се предлагат и безброй варианти за екскурзии в околностите на Пампорово.”

Снимка

Гостите на курорта посещават близкото село Широка Лъка, за да разгледат старите му, типично родопски къщи. Скътано сред диплите на планината, селцето е ежегоден домакин на грандиозен кукерски фестивал. Тази година фестът ще се проведе на 2 март и се очаква да привлече над 5 хиляди гости от страната и чужбина. До тогава работещите в туристическия бранш се надяват снежната покривка в района на Снежанка да е все така пухкава, сияйна и благоприятна за зимни спортове.

Материалът е изготвен със съдействието на Проект на Областна администрация – Смолян по Програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция–България 2007–2013”
Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50