Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва туристическата борса „Ваканция и Спа Експо 2014”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тазгодишното издание на Международната борса „Ваканция и Спа Експо 2014” стартира на 13 февруари с амбицията да събере под един покрив най-интересните и изгодни оферти за почивка у нас и в чужбина. В продължение на три  интензивни дни столичният Интер Експо Център ще се превърне в средище на туристическия бранш. Негови представители ще рекламират и договарят предстоящите пролетен и летен сезон. А за хиляди столичани това е чудесен повод да се запознаят с най-новите предложения за пролетна и лятна ваканция и да си направят по-изгодни ранни резервации.

Един от най-големите туристически форуми не само у нас, но и в целия регион, бележи 31-то си издание с повишен интерес от страна на чуждестранните изложители. Общо 250 фирми и организации участват със свои щандове. От тях 48 са нови изложители, от нови дестинации.  Сред тях са Алтайският регион в Русия,  една от водещите турски фирми за медицински туризъм, софтуерни фирми в областта на туристически услуги от Германия, Гърция и пр. Широко застъпено е участието на агенции от съседните балкански държави, които са сред най-популярните дестинации сред нашенци. Но има и по-екзотични участници, като например фирми от Куба, Тунис, Мароко. Всички те се представят със свои щандове и са подготвили богат и пъстър набор от рекламни каталози и диплянки за радост на многобройните посетители на форума.

Сериозно присъствие и тази година бележат специализираните нашенски компании в областта на културния, конгресния, балнео и спа туризма, както и на фирми, предлагащи винарски турове, детски лагери и пр. Прави впечатление разнообразието от предложенията им за почивка, както и промо пакетите за ранни записвания. Между другото, сега е моментът човек да отскочи до столичния Интер Експо Център, за да проучи най-новите предложения за лятна ваканция. Ако си направиш резервация през февруари, имаш шанс да получиш прилично намаление, стигащо до 20 на сто от първоначалната цена. Най-разнообразни и неочаквани са предложенията на българските общини, които през последните години  се захванаха с усвояване на средства по европроекти за устойчив туризъм. Резултатът е невероятен букет от какви ли не предложения. С тях човек може да се запознае на щанда на Министерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/, който е приютил 30 общини от цяла България. По този повод зам. шефът на ведомството Бранимир Ботев каза:

„Туризмът е единствената алтернатива за голяма част от българските общини, особено в планинските и полупланинските райони, там, където хората нямат друг устойчив поминък, нямат възможност за друго развитие. И туризмът може да бъде именно тази индустрия, която целогодишно да осигурява работни места и поминък на тези  хора.Всъщност на щанда ни няма община, която да не се представя на базата на съответните проекти, които е реализирала с европейски средства.”

Сред представените на борсата проекти се открояват теми, като „Непознатото Средногорие”, „Долината на розите и тракийските царе”, „Уикенд Северозапад” и пр. А иначе, ако човек реши да си организира почивка сред природат, може да се запознае с различните предложения на всяка отделна община. Конна езда в Странджа, скално катерене във Врачански Балкан, рафтинг по Струма, фолклорни фестивали в архитектурни резервати като Жеравна, Златоград и др., дегустации на български вина в Югозападна България…И още, и още изкушения примамват посетителите на „Ваканция и Спа Експо 2014”.

Форумът има и делова програма. По време на дискусиите работещите в бранша ще обсъдят  последните тенденции в развитието на отрасъла. На дневен ред ще бъдат теми като: перспективи пред българските туроператори, потенциалът на балнео и спа туризма у нас, добри практики при налагането на нискотарифни полети в подкрепа на бранша и пр.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15