Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Варненско лято” – разнообразието на театъра

БНР Новини
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“
Снимка: архив

От 1 до 11 юни във Варна за двадесет и втори път ще се проведе най-големият у нас театрален фестивал. Тази година жителите и гостите на черноморския град ще имат възможност да видят селекция на най-добрите спектакли от сезона за страната, както и силно чуждестранно участие.

„Вече няколко години, работейки с фестивала „Варненско лято”, виждам усилията, с които се пише театралната и фестивална история на България чрез този изключителен форум” – казва Ириней Константинов, председател на Българската асоциация за театър и директор на театър „София”. „През всякакви трудности се преминава през годината, всякакви рубикони се преодоляват и, въпреки това, на 1 юни се събираме във Варна и фестивалът е открит – празник за театъра, за града и всички театрали, които отиваме там. Задължение на асоциацията е да посочи селекционер за българската фестивална програма. Миналата година единодушно бе избрана театроведът проф. Камелия Николова. Подобно на пътешественик, тя обиколи България, гледа над сто спектакъла и успя да направи много балансирана и елегантна програма.”

Според Ириней Константинов българската селекция включва силни в професионално отношение представления, освен това, в нея е дадена възможност за по-широка изява на извънстоличните театри. Публиката на фестивала ще се наслади на спектакли и творци с награди и номинации за театралните отличия „Икар” и „Аскеер”, но и на други интересни представления.

Както посочват организаторите, зрителите ще имат възможност да избират между класически и съвременни заглавия, между драматичен и куклен театър за възрастни, между съвременен танц и мултимедиен пърформанс. Ще има дори уличен Парад на перкусиите, предложен от италианската група „ДаДаДанг”. В кукления жанр пък е друг италиански спектакъл – „Метаморфозата”, вдъхновен от едноименната новела на Кафка. Той, заедно с още три представления: „12 разгневени мъже”, идващо от Полша, „Бесният локомотив” – от Словения, и „Кадиш” – от САЩ, са от програмата „Световен театър в София”. Логично е тези ярки спектакли да бъдат гледани и в крайморската ни столица. Аудиовизуална разходка под заглавие „Миграцията на птиците” пък предлага Елизабет Дън от Австралия. Проектът е адаптиран специално за Варна и приканва зрителите, снабдени със слушалки и специални бинокли, да тръгнат на необичаен тур из града, следващ част от маршрута на прелетните птици. По пътя им ще има екрани, от които те ще се запознаят с живота на пернатите в градовете.

Безспорен акцент на фестивала е гостуването на лондонския Шекспиров театър „Глобус”. 450-годишнината от рождението на гениалния драматург е повод театърът да предприеме безпрецедентно в историята на Мелпомена двегодишно световно турне, в което ще играе във всяка страна от земния глобус, но само в един град. Коя е творбата? „Хамлет”, разбира се! Приключението ще завърши през 2016-а, когато светът ще отбележи 400 години от смъртта на Шекспир. Със съдействието на Британски съвет в България публиката във Варна ще гледа представлението на трети юни. И още нещо: ден преди това тя ще може да види на киноекран във Фестивалния и конгресен център постановката на Националния театър в Лондон „Крал Лир” с режисьор Сам Мендес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15