Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетният базар на книгата – място за духовна храна

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
До 8 юни в София се провежда традиционният пролетен базар на книгата. Книжното изобилие от българска и чужда литература заема три етажа в Националния дворец на културата. Събитието е част от културния календар на Столична община и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019-а година.

Специален гост на събитието е един от най-именитите турски автори – Ахмед Юмит, който представи новата си книга „Дервишката порта”. В присъствието на посланика на Република Турция у нас Негово превъзходителство Сюлейман Гьокче, писателят сподели удовлетворението си, че неговите книги се четат и в България и окачестви София като един от градовете на световната култура. Юмит е автор на 24 книги. Трилърите му са преведени на много езици. У нас издадоха неговите творби „Дервишката порта”, „Патасана” и „Паметта на Истанбул”. Ето какво каза той в специално интервю за Радио България:

„Всички писатели в книгите си описват културата на своя народ, представят краските на своите земи и традиции. Но човешките ценности са общи за всички хора, независимо дали живеят в Турция, България или Америка. Ние трябва да предаваме посланията на културното многообразие, без оглед на език, религия, етнос и други различия. Всички сме чеда на една майка. В „Дервишката порта” разкривам идеите на Мевляна /Джеляледин Руми Мевляна/, според когото Бог не е на небето, а вътре в човека. Раят и адът не са след смъртта, а са тук на земята. Човек може да сътвори и собствения си ад, и собствения си рай. Именно тези общочовeшки теми предизвикаха интерес и книгите ми се превеждат в чужбина”.

На базара и тази година има голямо разнообразие от автори и жанрове. Представят се както нови заглавия от българската и световната литература, така и класически произведения. Много от книгите се продават със специално намаление, достигащо до 20%.

За българите се казва, че са „четяща нация”. Но дали успява нашенецът да задели нужните средства от оскъдния си бюджет за книги? Дали гражданите на най-бедната държава в ЕС съумяват да опазят традиционния си култ към книгата? Издателят Йордан Антов е оптимист:

„Няма как една криза – политическа или икoномическа, да не се отрази върху продажбите на книгите. Народът се притеснява какво ще стане с него в утрешния ден. Нашите книги са най-евтини в цяла Европа, но хората не са сигурни и това ги спира от покупка. Но, както гласи поговорката “Сиромах човек – жив дявол” , и българинът намира решение. Събират се десет човека, купуват десет книги и си ги разменят. Тоест ние имаме спад в продажбите, но не отчитаме спад в четенето. Даже на хората им се чете повече. Защото при политическа и икономическа криза човек не може да си позволи да изпадне и в духовна криза. Това би било страшно – няма живот, няма дърво без корен.”

Пролетният базар на книгата е място за среща на писатели, издатели и читатели. Хубавото е и че любителите на четенето могат да получат автографи от предпочитаните си автори – както на премиери на книги, така и на съответния издателски щанд. Георги Жеков е млад автор на три заглавия с езотерична тематика:

„Вярвам, че самата среща „очи в очи” с читателите е нещо много специално. За всеки писател е много важно да отговаря на въпросите на читателите. Базарът дава богат избор сред много заглавия и жанрове от различни издателства.”

Организаторите в лицето на асоциация „Българска книга” съобщиха, че част от културната програма на книжния форум е инициативата „Благотворително четене” в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. Четенето с участието на известни български писатели, поети и преводачи е на 7 юни в НДК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15