Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите детски музикални предавания

Парашкев Хаджиев Снимка: Съюз на българските композитори

В първите години от съществуването на „Родно радио” в програмата доминира музиката. Наред с концертите, в които звучат изпълнения на живо от студиото, се създават и първите детски музикални предавания. Техен автор е тогава младият и неизвестен Парашкев Хаджиев – бъдещият голям български композитор и педагог.

Към края на 1935 година ръководството на радиото кани Парашкев Хаджиев, за да обогати и разнообрази съществуващите по това време детски предавания. В тях акторът Никола Балабанов  представя приказки на малките слушатели. Току-що дипломиралият се композитор с желание започва работа. В началото всичко се случва в едно импровизирано студио на ул.„Московска”, а след няколко години екипът се мести в днешната сграда на бул. „Драган Цанков” и предаванията се излъчват на живо от Второ студио. „Тогава се разгърна голямата ни дейност, става дума за детския театър. Аз пишех по-голяма част от сценариите, текстовете и музиката на пиесите" – спомня си Парашкев Хаджиев. Два пъти седмично, в сряда и неделя следобед, в ефира звучат изпълнения на групата, създадена от композитора. Името й е „Детска радост”. В нея участват 6-7 момичета, сред които е  сестра му и съученички от гимназията. Една от тях е бъдещият вокален педагог – проф.Елена Киселова, както и Мара Хинова, която впоследствие става оперна певица и е неговата първата съпруга. Предаването се казва „Час за децата”. Започва с  приказки и басни, около 20 минути, а след тях продължава с песни. Ето какво разказва Парашкев Хаджиев в интервю, запазено в „Златния фонд”:

„Най-напред актьорът Никола Балабанов прочиташе някоя детска приказка  и след това ние пеехме. Но тази практика ни поомръзна и започнахме да подбираме песни-диалози: „Щурец и мравка”, „Щъркел и жаби” и др.  След това започнах да правя малки детски пиески-радиооперетки. Един мой приятел Стоян Бахчеванджиев предложи либрето, което имаше много голям успех. Това бе „Щурче-спасител”, излъчено през месец юни, 1937 г.  Той написа още текстове за радиооперетки, направи и един сериал от осем пиески – „Приключенията на Томчо Палеца",  които будеха голям интерес. Слушатели се обаждаха в радиото да питат кога ще има ново приключение. Аз ръководех всичко в тези предавания – първо пишех музиката, второ – разучавах с цялата група и музиката, и текста. Свирех на пианото, но понякога имаше нужда и от мъжки глас и се специализирах в областта на великаните и на беззъбите баби. В периода от 1936-1944 г. успяхме да подготвим над 120 такива детски радиооперетки. В много от сценариите, които пишех,  влизаха най-известните български приказки, както и приказки от братя Грим, Вилхелм Хауф, Пушкин… Имаше и от наши писатели, например Леда Милева ни даде „Куклите на дядо Дончо”. Тогава нямаше записи, всичко се предаваше на живо и за съжаление нищо не е запазено. Причината е, че всичките материали бяха в Първо студио и по време на войната падна бомба, която наред с другите неща унищожи и тези наши радиопиески.”

Началният и финалният сигнал на първите детски радиопредавания е един и същ, но тоналността му всеки път се променя, спрямо първата и последната песен. Днес бихме ги нарекли малки „мюзикъли за деца” – с пеене, диалози, смешки.

В своята книга за историята на радиото проф. Веселин Димитров пише, че първите детски предавания са професионално организирани. Той намира, че в резултат от усилията на сътрудниците, те са стройни и изключително радиофонични. Така радиото става културна сцена, наред с театралните и музикални подиуми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слушатели поздравяват Радио България за 86-ия му рожден ден

По повод 86-ата годишнина от началото на предаванията за чужбина на БНР , чийто естествен продължител от 1992 г. е Радио България, в редакцията ни постъпват писма от дългогодишни и нови последователи с поздравления, спомени, отзиви и препоръки за..

публикувано на 18.02.22 в 10:51

2015 г. – БНР – 80 години по-късно

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва указът, с който се създава Българското национално радио. За началник на радиоразпръскването и първи директор на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов (Сирак Скитник). Златния фонд на медията пази..

публикувано на 22.12.15 в 13:07

2014 г. – Никола Гюзелев – Художникът в оперния свят

„ Не обичам думата „легенда“, аз съм реален човек и артист. Но ако трябва да кажа нещо по този повод, то е следното: бях признат за най-добрия кантиленен бас в света.“ Това казва в едно от последните си интервюта прочутият бас Никола Гюзелев...

публикувано на 15.12.15 в 13:25