Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Opera Open”: Лято на оперните звезди в Пловдив

БНР Новини
Снимка: Opera Open







На 17 юни в Пловдив започва „Opera Open” – нова творческа платформа, продължение на традиционните Вердиеви вечери. Организационният екип на събитието е подготвил празник за меломаните с изключително силно международно певческо присъствие. Желанието на директора на Пловдивската опера, режисьорът Нина Найденова, е да събуди интереса на младите към тази музика и да ги привлече към изкуството. Затова програмата е събрала популярни заглавия. Началото е със сценичната кантата на Карл Орф – „Кармина Бурана”, в изпълнение на състава на Държавна опера Пловдив под палката на Диан Чобанов. Върху тази музика хореографката Боряна Сечанова поставя музикално-танцов спектакъл, един от най-успешните в репертоара на балет „Арабеск”. Така започва фестивалът „Opera Open”. Негов артистичен директор е Иван Ангелов – диригент, гостувал на най-престижните световни оперни театри. Той разказва:

„Ние се опитваме да направим събитие, коeто е продължение на Вердиевия фестивал, но с нови акценти. Сцената отново ще бъде Античният театър в Пловдив, една от визитните картички на града. Включили сме ярки постановки. Сред тях е адаптация по „Залезът на боговете” от Вагнер, с интересна драматургия в рамките на двучасов спектакъл. Поканили сме звездата на Байройтския фестивал – Елизабет Стрид. Младото шведско сопрано вече е работила с видни режисьори и диригенти, а ангажиментите ѝ я отвеждат в Германия, Латвия и САЩ. За първи път тя ще гостува в България. В програмата ни има концерт, с който ще отбележим 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Гост ще бъде грузинецът Паата Бурчуладзе, който изпълнява централни роли от басовия репертоар на най-големите оперни сцени: „Метрополитен”, „Ла Скала” и др. С него съм работил многократно и се радвам, че прие поканата ни. Разбира се, оставаме верни на традицията – да представим творби от Верди. Сред тях е премиерният спектакъл на „Аида” с участието на една знаменитост – китайското сопрано Хуи Хе. В момента тя е желан гост за ролите от драматичния репертоар, като Аида, Тоска, Чо-Чо-Сан. Пее в театрите от Виена до Ню Йорк. В Пловдив ще бъде на 20 юли. Ден преди това, на 19 юли, Хуи Хе ще пее на „Арена ди Верона”. Смятам, че това ще бъдат три оперни преживявания за публиката. Разбира се, ще има и участие на български оперни певци. Владимир Стоянов – нашият прекрасен баритон, ще гостува в ролята на Маркиз Поза в „Дон Карлос”. Това е нова постановка-копродукция със Старозагорската опера. В спектакъла „Аида” партньор на китайката Хуи Хе ще бъде тенорът Камен Чанев, който има великолепна световна кариера. Радвам се, че те се отзоваха на поканата ни. Вярвам, че фестивалът ще бъде на ниво. Интересът към него е голям, има заявки за билети от цялата страна. А всички чужденци, които видят красивия Античен театър на Пловдив остават възхитени и споделят, че тази сцена трябва пълноценно да се използва. Оперният фестивал е една прекрасна възможност за това.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15