Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е за PSS рок

БНР Новини
Снимка: предоставена от изпълнителите

Младата българска рок група „PSS” работи с желание, стил и въображение, като съчетава артистичност и музикалност.  От 2006-а година представя авторските си композиции, първите са на английски език. Определя  музиката си като алтернативен рок, с блус и прогресив мотиви. Василен Вълчанов–Лени – китари и Сандра Петрова, вокал на състава са гости в студиото на Радио България.

PSS е абревиатура на Pimp Switch Sequence. Като думи, наредени една след друга, нямат реален смисъл. Но името изразява нашия стремеж да превърнем мейнстрийм музиката, която в момента е поп, ар енд би, рап, електронна, в добре познатия рок. Смятаме, че е важно тя да е записана аналогово, без компютърни обработки. Понякога при тях гласовете се изменят дотолкова, че човек не може да се разпознае. Това не е само наше желание, много хора са на същото мнение. Когато нещо се изсвири и изпее на живо, то става по-добро от компютърния си вариант, защото има чувство. – добавя Сандра. Тя е дипломирана актриса, която играе и на сцената на Музикалния театър в София. В последната постановка там, „Магьосникът от Оз” я видяхме в ролята на Дороти. Лени е китаристът на „PSS”. Преди година е завършил Музикален бизнес мениджмънт в Лондон. В момента пише музика, а последният му ангажимент е бил за постановката на „Ян Бибиян” в театър София. Музикалната картина на групата се допълва от двама инженери: Константи Савов (барабани) и Светослав Димитров (бас китара). Единият е биотехнолог, а другият – телекомуникационен. „Зарибени от музиката” – така ги нарекоха колегите им и признаха, че не приемат репетициите, участията и записите за работа, а за удоволствие.
Тяхната музика вече може да се чуе и види не само на клубните участия на „PSS”, но и на първия в България онлайнконцерт, излъчен в реално време от сайта за видеосподеляне Youtube през април т.г.

Направихме live streaming концерт в Пасифик студио и беше много интересно. Оказа се, че е трудно да се наеме голямо студио, в което да има място за групата и за екипа, който снима. Освен това искахме картината и звукът да вървят успоредно, да няма закъснение, затова избрахме Youtube – казва Сандра. А Лени допълва: Проблемът е, че няма реална публика срещу теб. Има осветление и камера, но е леко странно. Идеята за концерта ми дойде от едно представяне по този начин на албум на американците „Foo Fighters”. Музикантите от групата изсвириха всичките си композициите от него пред камера в студио, без спиране. На нас ни допадна това. Имаше по организацията доста работа, все едно че свирим на живо. Но на всички приятели и познати много им хареса, особено качеството на звука, за което благодарим на тонрежисьора. Коментарите на публиката бяха позитивни, както по време на концерта, така и след него.


Музиката си група „PSS” записва в студио в Атина,Гърция. Признава, че в песните си влага всичко, на което е способна, за да звучат по начина, който й харесва. Последните две композиции са на български език и могат да бъдат чути и свалени напълно безплатно от сайта на групата.

Предстоящите участия на музикантите са в морския град Свети Влас . Канени са и в Сандански и Созопол. Обещават през месец септември да ни представят нова песен, която отново ще е в стил „PSS рок”.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15