Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 художествени училища с изложба на млади таланти

БНР Новини
Снимка: Венета Павлова

България има изключителни млади таланти – така накратко можем да обобщим националното изложение „СЕКТОР АРТ” на 14-те художествени училища към Министерството на културата. До 26 юни в НДК почитателите на изящните, приложните изкуства и дизайна могат да видят творби на техните възпитаници, създадени с вдъхновение и майсторство. Като се започне от иконописта и дърворезбата, мине се през живописта, скулптурата и графиката, през керамиката, текстила и обработката на метала, и се стигне до съвременното изкуство…

Ляво: „Св. Троица Старозаветна”, автор: Мария Кунчева, дясно: „Св. Илия с житейски сцени”, автор: Паолина Ганчева

СнимкаСеверина Енева няколко години е печелила награди в национален конкурс за актова рисунка, миналата година е била на първо място. А сега възпитаничката на Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука” има второ място в специалността „художествена тъкан”. Впрочем, творбата ѝ, наречена „Мисъл”, е колкото тъкан, толкова и скулптура.

„Хората са интересни същества, те рядко изразяват онова, което мислят” – казва Северина. „И това, което искам да пресъздам с нея, е образ на мислите в главата ми – една плетеница, едно движение… Вдъхновена съм от един автор, който потапя скулптурите си на морското дъно и там те се облепват с всякакви животинки. Той ми даде насоката за откриване на човешката същност, на загадъчното вътре в нас. На това какви сме отвън, какви сме отвътре, какво искаме да кажем и защо не го казваме.”

За Северина изкуството е блян, огън и желание, което те кара да вървиш напред. Интересите ѝ са многопосочни – стигат дори до обработката на стъкло, но казва, че живописта ѝ е на сърцето. И още: „За мене България е мястото, в което искам да работя. Ние сме българи и трябва да градим историята на страната ни, а не на някоя друга държава” – допълва тя.

„Утро” – цветен мрамор. Автор: Филип Филипов

„Кариатида”Традиционно силно във ваятелското изкуство се изявяват възпитаниците на единствената на Балканите Професионална гимназия по каменообработване в село Кунино, Врачанско. Първа награда спечели Филип Филипов, ученик от ІХ клас.

„За втора година съм там, обучавам се в специалност „скулптура”, и миналата година участвах в конкурса с моя работа. Тогава взех поощрителен приз. Сегашната ми работа се казва „Утро” – един кон, който е на водопой рано сутринта. Материалът е мрамор – изключително твърд, но и крехък камък, трудно се обработва, но в крайна сметка нещата се получават.”

На второ място в раздел „скулптура” е ученик от същото училище – Илия Евденков. Нарекъл е произведението си „Кариатида”. Става дума за капител на колона, материалът е варовик. Илия и Филип възнамеряват да учат в Художествената академия в София. Впрочем, училището в Кунино е известно с това, че възпитаниците му лесно си намират работа – както у нас, така и в чужбина.

„Кариатида” , автор Илия Евденков

На откриването на изложбата бе и известният български художник проф. Божидар Йонов. С какво го впечатлява тя?

Снимка

„С това, че всичките тези деца после идват в Националната художествена академия. Смятам, че потенциалът и възможностите на тези млади автори са много големи. И че академията трябва да бъде спокойна за своите кадри, защото наистина тук виждаме неизчерпаеми таланти. И най-хубавото е, че те имат възможност да развиват своята дарба не само в София, но и в цялата страна.”

„Шах”, автор: Кирил Русковски

А дали ще имат достойна реализация?

„Това е може би по-важният въпрос, защото смятам, че изкуството изисква много упорство, търпение и всеотдайност. И винаги на моите студенти съм казвал, че едно е да си в ателието и да работиш за себе си и за това, което е в душата ти. А друго е, когато работиш с поръчки. Естествено, двете неща са твърде различни. Много важно е не само да сътвориш нещо, но и да знаеш как да го продадеш. Понякога недостатъчно качествени произведения се пласират на пазара, докато изключително талантливи творби остават в ателието. Сложно нещо е маркетингът на изкуството… Смятам, че същото положение е и навън. Даже още по-тежко е, още по-голяма е конкуренцията.”

Снимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10