Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Троянският Балкан е пълен с изненади

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Понятието „красива природа” отдавна се е превърнало в клише, което трудно може да опише въздействието на места като Троянския Балкан, например. В началото на лятото тук всичко тъне в сочна зеленина, а разпръснатите навред хотели и къщи за гости започват да се пълнят с гости. Чифлик, Шипково, Беклемето, Бели Осъм, Орешака и други симпатични курортни селища, сгушени в прегръдката на планината се готвят за успешен летен сезон.

Смръщеното юнско небе и безпрецедентно обилните валежи не успяха да отложат старта на активния сезон в регион Балкания, обединяващ няколко старопланински общини, в това число и Троян. Съдейки по заетостта на хотелите, нищо не е в състояние да спре ценителите на природосъобразния начин на живот да изберат именно Троянския Балкан за своя уикенд или лятна, макар и дъждовна, почивка. Стопаните на еко селище Азарея например определено не могат да се оплачат от липса на клиенти. В шестте кръгли дървени къщурки с конусовидни покриви, изградени съобразно законите на фън шуй и наподобяващи старобългарски юрти, има хора по всяко време. Домакините им ги обучават как да се освободят от стреса и да повишат тонуса си, как да се хранят здравословно и да се радват на живота. Обучението включва, разбира се, и общуване с природата на Троянския Балкан, като източник на позитивна енергия и… незаменим лечител.

А как да не преодолееш умора, болежки и мрачни мисли, веднъж потеглил нагоре по пътеките на Стара планина! Някои от тях отвеждат до неочаквано красиви местенца. Като например отстоящото на 20-ина километра от Троян село Гумощник. Разположеното край река Видима селце е известно най-вече с жертвите си при корабокрушението на Титаник – общо осем на брой. Техен скромен паметник е издигнат в двора на църквата „Св. Николай Летни”. Старият храм, построен преди 175 години, се отличава с мащабните си размери, както и с уникалния си, приказно красив иконостас, който е истински шедьовър на резбарското изкуство. Любопитно е и възстановеното килийно училище. В миналото Гумощник наброявал над 1500 жители, а дечицата от околията се обучавали по най-авангардните за времето методологии. Днес с любопитство разглеждаме тесните дървени чинове с пясъчник, калемите и мастилниците, плочките за писане и смятане с тесни и широки редове и прочие непонятни за нас, живеещите в ерата на интернет, пособия. 

А иначе възможности за активен отдих и повишаване на адреналина – колкото щеш! Въпреки безобразното време, на пълни обороти работи въженият парк „Катеричката” в курортната местност Беклемето. „Най-възрастният ни катерач беше една 75-годишна жена, която геройски преодоля всички препятствия, а те не са никак лесни” – разказва с охота собственикът на атракционния парк  – бившият военен Милко Чакърски. И добавя:

„Въженият ни атракцион е съчетание от различни въжета, лиани, стълби, греди, алпийски тролеи, алпийски въжета и пр. С една дума това е идеалното място за забавления на малки и големи. Паркът съществува от шест години, но постоянно го усъвършенстваме с нови елементи. Миналата година, например към него изградихме и детски парк. Тази година пък го ремонтирахме изцяло и сега добавяме още два-три елемента, които са за по-екстремни хора.”

Районът се прочу и като спа и балнеодестинация най-вече с хотелите си в селата Чифлик и Шипково. Гости от страната и чужбина релаксират в местните спа центрове и открити минерални басейни, при това не само през лятото! Когато всичко тук потъне под пухкав снежен юрган, народът се втурва към външните басейни, за да разпуска сред парните изпарения на минералните им води. През последните години местната администрация положи сериозни усилия за популяризиране на туризма, като се захвана с цяла поредица от европейски проекти. Кметицата на Троян Донка Михайлова се е амбицирала да превърне планинската община в модел за устойчив туризъм. 

„Работим и върху идеята за възстановяване на Виа Траяна” – разказва тя. „Това е римският път, който е свързвал Дунав с Бяло море и който е пресичал Балкана в нашия район. Един от най-добре разкритите обекти от това време са останките от римския град Состра от II век. На територията на общината имаме шест такива обекта, които ще бъдат включени в специален маршрут. Интересното е, че там където минава Виа Траяна, всъщност върви един много древен път, пътят на минералните извори. Някога Траян е изграждал пътищата си именно покрай такива лековити води.”

Можем до без край да разказваме за красотите на Троянския Балкан, за възрожденските му селища, за старинните занаяти, за пивката му сливовица, вкусните баници, множеството фестивали и атракции. В местността Айдушко сборище край село Балканец, например ще ви предложат да стреляте с лък, да яздите кон, а по предварителна заявка, и да ви отвлекат хайдуци. С една дума, Троянският Балкан е пълен с изненади.

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47