Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Несебър и неговите църкви

БНР Новини
6
Снимка: Венета Николова

Наскоро България отново влезе в поредната туристическа класация, но този път със Стария Несебър – едно от най-красивите и пропити с хилядолетна история места на родното Черноморие. Полуостровният град, който е под защитата на ЮНЕСКО, зае достойно място в македонска класация за 10-те най-култови кътчета на Балканския полуостров. В нея попаднаха емблематични места като Метеора в Гърция, Охрид в Македония, замъкът на граф Дракула в Бран, Румъния и пр. А това, което превръща Несебър в уникална забележителност, са множеството му археологически останки и най-вече скупчването на толкова много църкви върху тази малка педя земя.

Петнадесет – толкова са разкритите и консервирани до момента църкви в Несебър, всяка със своята история, дух и архитектура. И всички те са разположени на полуостров, дълъг 840 метра и широк не повече от 350 м. Тесният провлак, който свързва Стария Несебър със сушата, отвежда до една от най-старите раннохристиянски митрополии в Европа. В продължение на повече от хилядолетие градът е бил водещ религиозен център в тази част на Европа. А иначе първите свидетелства за човешко присъствие са от VІ в. пр. Хр., когато на това късче земя е имало тракийско селище. По-късно на негово място израства укрепен град-държава с амфитеатър и дори с авангардна за времето си водопроводна мрежа.

Повечето църкви на Стария Несебър обаче са от Средновековието, когато градът преживява небивал разцвет. „Именно заради уникалните си църкви, той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство” – обяснява Мартин Желев от археологическия музей в Несебър. Според исторически източници през вековете тук е имало около 40 църкви, много от тях обаче са били заличени с времето. А иначе първите базилики датират от V век, когато градът поддържа много близки отношения с Константинопол по море. Именно по това време Несебър преживява своя първи възход в културно и религиозно отношение.

По римско време, Черноморието ни било на ръба на империята, далеч от столицата, но когато тя се разделя на две части през V в. и новата столица Константинопол се оказва съвсем наблизо, това дава мощен тласък на културата в града” – обяснява Мартин Желев. „Започва бурно строителство на църкви, което продължава и през Средновековието, и дори по време на османското иго. Мощен подем Несебър преживява и през XIV век при управлението на българския цар Иван Александър, който строи нови и нови църкви и манастири. Интересното е, че и несебърската школа по иконопис продължава да функционира дори през османския период, като е особено активна през XVII-XVIII век. Повлияна е от византийските иконописни центрове Атон, остров Крит и пр.”

Учебник по църковна архитектура – така специалистите наричат Стария Несебър. Но не е необходимо да си експерт или да притежаваш стабилни познания по история или иконография, за да оцениш цялата тази съхранена през вековете красота и изящество. В момента община Несебър работи по проект, който ще свързва всички петнадесет разкрити църкви в туристически маршрут. А безспорният шедьовър сред тези бижута на църковната архитектура е „Св. Стефан”.

„Това е най-посещаваният обект и единствената църква с почти изцяло запазени оригинални стенописи от XVI век” – твърди Мартин Желев. „Строена е през X век, но от този период има останали само малки фрагменти от стенописите. Друг уникален храм е църквата „Христос Пантократор”, разположена на площада до пощата. Тя е най-добре запазената. Само камбанарията й е малко разрушена, а иначе е автентична в оригиналния си вид от XIV век, когато е строена. Всъщност много църкви в града са от периода XIII-XIV в. Емблематична обаче е „Св. София” или Старата митрополия, която е най-голямата строена някога в Несебър църква. Постройката е от V век! А знаете, че на малко места в България, а и в Европа, може да видите следи от църкви от този далечен период.”

В продължение на повече от хилядолетие тук строителството на църкви не е прекъсвало. А наличието на множеството добре запазени храмове се дължи на факта, че градът е разположен на малък полуостров, донякъде изолиран от сушата и от досега на вражески сили. Нищо чудно, че Старият Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват. Това е и единственият цял български град, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Снимки: Венета Николова

Материалът е изготвен по проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” на МИЕ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31