Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Петров вдъхнови публиката на „Аполония” и тази година

БНР Новини
Снимка: БТА

Българското национално радио празнува своята 80-годишнина със серия от концерти из страната. Турнето започна на 1 септември във Варна, а краят му ще бъде на 13 септември в Пловдив. Участници в него са Биг бендът на БНР, както и обичаните от всички Йорданка Христова, Маргарита Хранова и Васил Петров.






На 3-ти септември в рамките на фестивала „Аполония” в Созопол, Българското национално радио имаше своя радиоден. Наред с другите инициативи на медията се състоя и концерт. Той завърши с емблематичните за Васил Петров кавъри на „Myway” и „NewYork, NewYork” и нестихващите аплодисменти на препълнения амфитеатър. Певецът е чест гост на созополския фест, носител е на наградата „Аполон Токсофорос”, която се присъжда от фондация „Аполония” за изключителен принос в развитието на българската култура. За Радио България, Васил Петров сподели какво е за него „Аполония” и как се е променил фестивалът през тези 30 години.






Аз не мога да кажа, че съм бил от самото начало. Имах един концерт тук преди 25 години, когато прохождах, още не бях завършил Музикалната академия.  От 1994-а започнах редовно да имам изяви на „Аполония”. В началото с джазмените Людмил Георгиев (саксофон) и Румен Тосков (пиано), после с най-различни музиканти и формации. Общо 20 концерта съм имал. Едни от най-хубавите ми са били в амфитеатъра, с големи оркестри като Плевенска филхармония под диригентството на Георги Нотев. Сега представям последния си проект, който е с Биг бенда на БНР. Той включва пет авторски песни по текстове на Александър Петров, Михаил Белчев, както и световни хитове, направени през призмата на аранжиментите на  Антони Дончев, Ангел Заберски-младши, Васко Спасов. Биг бендът е състав, с който се работи комфортно. Има изключителна звучност като оркестър и когато е зад гърба ти – усещането е чудесно. След турнето „80 години БНР”, продължавам през месец октомври с концерти в страната, а през ноември ще пея в САЩ и Германия. За края на годината подготвям коледни концерти, част от тях са с Българската хорова капела.


Предстоящото турне на Васил Петров в САЩ ще се проведе от 1 до 19 ноември и е посветено на 99 години от рождението на Франк Синатра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15