Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Киномания” – изкушения за ценители

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

На 13 ноември в София започва 28-ото издание на Световната панорама „Киномания”. Тази година тя ще продължи до 30 ноември и включва в програмата си близо 60 от най-награждаваните и очаквани заглавия от последната година. Организатор е НДК в партньорство с Министерство на културата, Столична община, Представителството на ЕК в България, чуждестранни посолства и културни институти.

„За нас киното е изкуство, а не просто индустрия или забавление. Ние акцентираме на това, като го превръщаме във водещ мотив при избора ни на филми и в тазгодишната програма на Световната панорама” – каза пред журналисти Хермина Азарян от екипа на „Киномания”. „Когато говорим за филм, за нас са важни на първо място историята, разказа, посланията в него. Както и режисьорът, операторът и актьорът, който ще пресъздава даден образ. Затова в рамките на две седмици публиката ще види най-новите филми на именити режисьори като Андрей Кончаловски, Алехандро Гонсалес Иняриту, Фолкер Шльондорф, Кшищоф Зануси, продукции със звезди от различни поколения, между които Дъстин Хофман, Ал Пачино, Джон Малкович, Жулиет Бинош, Скарлет Йохансон.”

Отговорен за програмата на фестивала и тази година е известният кинокритик Владимир Трифонов. Той отбеляза, че от близо 60 заглавия само 11 филма ще бъдат пуснати за киноразпространение след края на форума. Останалите ще имат ексклузивни прожекции само и единствено в рамките на фестивала. В него има завиден брой филми, които ще бъдат показани в София и чиято световна премиера е била на престижни международни фестивали като тези във Венеция, Торонто, Лондон и Рим. Българските ленти в програмата са шест. Официалното откриване е на 13 ноември в Зала 1 на НДК с игралния филм „Потъването на Созопол” на режисьора Костадин Бонев. Творбата спечели само преди седмици две награди „Златна роза” – за най-добър сценарий – на Ина Вълчанова и Костадин Бонев, и за най-добра актриса – на Снежина Петрова. На 14 ноември е прожекцията на документалния филм „Чуй” на журналистката Диана Иванова за Радио Свободна Европа и влиянието му в България по време на комунизма. „Гражданинът кино” на Коста Биков пък е разказ за легендарния кинопросветител Тони Андрейков.

„Бягал съм от казармата, за да гледам филми от „Киномания” – спомня си журналистът Георги Тошев. Той е автор на три документални заглавия в програмата.

„Тази година голямата българска актриса Татяна Лолова отбеляза 80 години тихо. Тя избяга в една гора и никой не успя дори да я поздрави за празника й” – разказва той. „Татяна Лолова е явление в българското кино и аз съм много щастлив, че без помощ отвън успях да направя филма „Портрет на една дама” за тази изключителна актриса. Той ни представя една много емоционална среща в Париж с брата на Татяна, с най-близките й, с хора, които никога преди това не са разрешавали да бъдат снимани. Какво се случва при тези срещи ще видите сами, но чрез тези случки през няколко месеца всъщност се разказва целият живот на голямата актриса. АББА пък е стара моя любов и съм много горд, че все още съм единственият журналист, който успя да се срещне и с четиримата членове на шведската група. Би Би Си засне миналата година филм, в който обаче можем да видим само трима от тях. В моя филм „АББА P.S.” певците си спомнят за отминалото време. И третият филм е посветен на Богдана Карадочева – една история за възможността й да остане да живее и работи в Париж, за потеклото й, за пречките пред нея, за живота в къщата на Дерида заедно с Емил Димитров, и още много неразказани истории, споделени от самата нея. Филмът „Париж на Богдана Карадочева” е от поредицата ми „Непознатите” и от него ще научите защо певицата не е пяла в зала „Олимпия”, при положение, че е имала покана, дали Държавна сигурност преди 1989 година или други са били по петите й.”

Много богата и интересна е детската програма на „Киномания”. Благодарение на Европейската комисия за децата ще има безплатни прожекции в Зала 1 на НДК, каза Петър Нацев от нейното представителство. И още:

„За представителството на ЕК е изключително удоволствие, че може да подкрепи тазгодишното издание на „Киномания” и в частност детските филми. Защото често, когато си говорим за Европа и ЕС, говорим само за европейското финансиране или за политическите елементи на интеграцията. Често забравяме, че ЕС е съюз на народи, с които споделяме общи ценности като мир, демокрация, общо културно наследство в някаква степен. И именно културата и изкуството ни обединява в Европа. Надявам се, че оттук насетне нашето партньорство с фестивала ще продължи и занапред, за да покажем на българските граждани и на гостите тук, че Европа не е само пари, не е само политика. Тя е и култура, и изкуство, и кино, и всичко онова, което ни свързва и ни дава смисъл да бъдем заедно.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10