Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременното изкуство: "Толкова близо, толкова далече"

СнимкаОт 18 до 26 ноември в НДК изложбата „Толкова близо, толкова далече” за трета поредна година събира на едно място български творци, живеещи и творящи в различни точки по света. Това затвърждаващо се културно събитие привлича все повече български творци от Европа и Северна Америка, които показват и споделят своето изкуство пред българската публика. Изданието през 2014 г. е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Изложбата се налага като регулярна и успешна творческа инициатива, като идеята за тази платформа допринася за популяризирането на авторите „у дома”. Участниците в тазгодишното издание са 18 от Белгия, САЩ, Франция, Австрия, Италия, Канада, Турция, Холандия.

Националният дарителски фонд „13 века България” е инициатор и организатор на третото издание на изложбата в партньорство с Държавната агенция на българите в чужбина, Министерство на културата, Столична община, Асоциация за развитие на София и Национален дворец на културата. Главен организатор на събитието е Снежана Йовева-Димитрова. 

Чуйте какво споделя още тя часове преди откриването на изложбата:




Още от категорията

Български филм за Несебър отнесе 4 награди на 3 световни кинофестивала

Документалният филм „Духовното огледало на християнския Несебър“ на БНТ бе отличен с общо четири награди на три престижни международни кинофестивала в  Бразилия, Грузия и Португалия . Сценарист на лентата е нашият колега от Радио България Иво..

публикувано на 26.10.24 в 11:35

Театрален спектакъл пресъздава преселването на бесарабските българи

Премиера на спектакъла „Историята на Вълковото семейство, или преселници“ по романа на Константин Петканов „Преселници", ще се състои тази вечер от 19,30 ч. в читалище „Славянска беседа 1880" (малката сцена на театър "Сълза и смях", ул. Георги С...

публикувано на 23.10.24 в 07:15
Румен Статков ,,Самодиви”

Художникът Румен Статков в нов "Танц" със своята публика

Той е художник, но и философ. Обича да разказва истории в цветове, но и да слуша такива в мелодии. Той е Румен Статков и само преди дни, на 17 октомври, представи най-новата си изложба озаглавена "Танц" в галерия "Нирвана" в София. "Това са картини,..

публикувано на 22.10.24 в 09:55