Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червената църква край град Перущица привлича туристи

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

В полите на Родопите, на два километра от град Перущица и на 140 км от София, се намира Червената църква. Това е един от най-забележителните ни паметници на раннохристиянската архитектура. Неотдавна храмът беше възстановен и консервиран с европейски средства. Благодарение на това той се превърна в търсен туристически обект. Учените не са единодушни кога точно е била издигната Червената църква. Според повечето от тях строителството й започнало в края на IV или началото на V в. Това я прави една от най-старите църкви на територията на България. Предполага се, че подобно на други наши християнски храмове, тя е била построена върху древно тракийско светилище. Подробности за Червената църква научаваме от екскурзовода Мария Андреева:

Снимка

„Първоначалната сграда въобще не е била църква, а ротонда. Била е кръгла с два околни коридора. Тя е била място за поклонение, където са се съхранявали мощи на раннохристиянски светци. Както знаете, през 324 г. се състоял Вселенски събор. Тогава християнството е обявено за официална религия на Римската империя. Вероятно няколко десетилетия по-късно е построена тази ротонда.”

През Средновековието ротондата се превръща в християнска базилика, която се е наричала „Света Богородица”. В течение на вековете храмът е бил разрушаван и надграждан няколко пъти. В наши дни е известен още като „Червената църква” заради римските тухли и розовия хоросан, с които е бил построен.

Снимка

„Повечето раннохристиянски църкви оцеляват примерно с 50 сантиметра зид и части от мозаечния под. Но тук имаме 14-метрова стена. Специалисти твърдят, че от пода на основното помещение до върха на основния купол, тя е достигала височина от 17 м. Можете да си представите колко величествена е била постройката! Наричат я базилика. Но базиликите по принцип са едно цяло помещение. А този храм е четирикуполен. Помещенията са отделени. Имаме наос, два околни коридора, вътрешно и външно преддверие, параклис, олтарна абсида и баптистерий. Тук са запазени два стенописни пласта. Единият е от V-VI в., а другият е от X-XII в.”

Снимка

Църквата е била богато украсена, а подът бил покрит с мозайка. Стените й били облицовани донякъде с мрамор, а в горната си част били изписани с красиви стенописи. Храмът е унищожен през XIII в. Константин Иречек пръв проявява научен интерес към него. През 1883 г. чешкият историк и български политик вижда уникалния паметник и го описва в своите хроники. В годините преди демократичните промени, обектът е бил възстановяван и консервиран. Днес Червената църква привлича туристи от страната и чужбина. През миналата година тя беше реставрирана по проект на ОП „Регионално развитие”. Идеята е да се подпомогне развитието на културния туризъм в региона. За целта е изградена и асфалтирана пешеходна алея до обекта, както и информационен център.

Снимки: Венета Николова

Материалът е изготвен със съдействието на проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” на МИЕ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15