Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоснежна Юндола в разгара на ски сезона

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Стане ли дума за зимен туризъм в България, веднага се изтъкват предимствата на големите ни планински комплекси като Банско, Пампорово и Боровец, които прославят навред страната ни в качеството й на ски дестинация. Но има друга, романтична и в повечето случаи по-евтина възможност да прекараш снежната си ваканция у нас. За целта избери малките, не толкова популярни курорти, които освен добри условия за зимни спортове, гарантират спокойствие сред сияйно бели пейзажи, далеч от шумните туристически тълпи. Като местността Юндола, например!

В разгара на зимния сезон е почти невъзможно да откриеш свободни места в местните почивни бази, особено за уикендите. А за Коледа и Нова година хотелите в целия район буквално се пукат по шевовете. Затова хората си правят резервация поне месец предварително – уверява ни кметът на село Юндола, Мехмед Местан. Оказва се, че сгушеното сред заснежените гънки на Родопите селце е добре известно сред скиорите, които оценяват уюта и красотата на това недокоснато от масовия туризъм кътче. Няколко писти, макар и не толкова големи и добре оборудвани, като в реномираните ни центрове, предлагат незабравими снежни емоции на скиори, сноубордисти и на децата с шейни. Хубавото е, че не ти се налага да чакаш премръзнал на безкрайна опашка, за да се качиш на ски влека, освен това цените тук са далеч по-достъпни. Да не говорим за възможностите за настаняване – като се започне с ремонтираните почивни станции от соца и се стигне до семейните хотели и селските къщи, чиито стопани постоянно изкушават гостите с вкусни родопски гозби. Жителите на Юндола се славят с производството си на пчелен мед и на божествено вкусни домашни сладка от боровинки и диви ягоди. От тях можеш да си купиш и домашно приготвено сирене, кашкавал и други екологично чисти продукти. В района отсядат и любители на дивата природа, които не се уморяват да се скитат из планината. А възможности за пешеходни преходи, включително и в зимни условия – колко щеш. В съседство, сред възвишенията на Рила планина, се намират природните резервати „Рогачица” и „Валявиците”, а само на 16 км от тук е Велинград, прославил се като спа столицата на Балканите. Така че след наситения със снежни емоции ден би могъл да релаксираш в някой от местните спа центрове.

Снимка:planinite.eu

Какво още трябва да знаем за Юндола и околностите?

„Намираме се между две планини: Родопите и Рила, така че Юндола е с много благоприятно разположение” – казва г-н Местан. – При нас се усеща полъхът на Бяло море, климатът ни е мек. Тук отдъхват не само българи, но и унгарци, руснаци, италианци, англичани и пр. Хората идват заради природата и чистия въздух, но най-вече – за да намерят спокойствието, което им липсва. Много често споделят, че „чуват” тишината и как снежинките падат от небето. Това е нещо, което много ги изненадва. А иначе най-малките се спускат с шейни. В Юндола имаме четири писти, в съседство е и комплекс Куртово с много добър ски влек. В местността „Старина” пък има конна база, чайна, ски гардероб и други удобства за скиорите. Но най-голямото удоволствие е да се усамотиш сред природата, да се насладиш на простора, който се е ширнал пред погледа ти и да се полюбуваш на възвишенията на планината, на шепота на гората. Красивата природа и гостоприемството са най-голямото богатство на Юндола” – каза в заключение Мехмед Местан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38