Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автентичен фолклор с Вокално-инструментална група „Гергьовден”

БНР Новини
Снимка: личен архив
Група „Гергьовден” обединява състав от тамбури, вокален квартет и четирима солисти. Неин ръководител е Христина Начева-Петрова, която свири на тамбура. Тя е инициатор на първата в София тамбурашка група. Донесе ни документални записи на състава и разказа:

Снимка„Група „Гергьовден” е създадена през 2007 година към читалище „Св. Георги Победоносец” в София. Още докато следвах в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, мечтаех да създам такава формация.  Първо бях в Ансамбъл „Гоце Делчев” – започнах от изпълнител, концертмайстор, ръководител на оркестъра и постепенно реших да направя своя група.  Още при първото ми влизане в читалищна зала, в която репетирахме, на стената видях голяма икона на св. Георги Победоносец. Много я харесах и така решихме името ни да бъде „Гергьовден”.  Заедно избираме репертоара, в който има песни от различни фолклорни области: Шопска, Пиринска, Тракийска, Родопска. Най-добре всеки изпълнява мелодии от своя край, затова повечето са от Пиринския край, а и тамбурите определят облика ни. Певците и инструменталистите от „Гергьовден” имат други професии, а вечер идват на репетиции и се разтоварват от деня. Много весело е при нас, празнуваме рождени  и именни дни, но и усилено работим. Въпреки че всеки има други ангажименти, в състава са много опитни музиканти – минали са през различни групи, участвали са на редица концерти, записи и турнета. Посещавали сме различни международни сцени в Румъния, Турция, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, там има фестивали за тамбурашки оркестри, които дават поле за изява на нашата музика. Последното ни гостуване за минала година беше в Охрид, Македония. Гости сме и на национални събития. На традиционния фолклорен фестивал  в Рибарица ни отличиха с първо място за вокално изпълнение, а втора награда получихме от  фестивала „При шопите в Казичене – 2014”. Миналата година бе много ползотворна за нас. С концерт отбелязахме 15-годишнината на читалището, на който бях удостоена от Съюза на читалищните дейци с медал за високи творчески постижения. Участвахме и на Петите награди за „Пазител на традицията“ в София. Най-емоционално ни приеха на Коледния концерт в столичната зала „Средец“. Публиката стана да играе хорá, включи се и в песните. Зарадвах се, че хората харесаха музиката ни."

СнимкаНай-новото попълнение в „Гергьовден“ е младата Александра Александрова, абсолвент в Софийския университет „Св.Климент Орхидски”. Неин педагог там е народната певица Светла Караджова.



„Аз съм от Добруджанския край, израснала съм в Добрич – казва Александра. – Сега навлизам в репертоара на състава, нови са за мен пиринските и шопските песни. Всички ми помагат, а аз им показвам добруджански мелодии – така се допълваме. Започнах да пея във Вокално студио „Веселина”, продължих в детски танцов ансамбъл „Добротица”, а сега съм в „Гергьовден” и съм много щастлива. За българския фолклор ме запали моят дядо – той беше музикант – акордеонист и хореограф. От 4-годишна ходех с него по репетиции и концерти, така дойде и страстта ми към народните песни и танци.”

Първият концерт на  фолклорна група „Гергьовден”, който ще бъде с участието на Александра Александрова е на 9 март в галерия „Мисията“ в сградата на Външно министерство в София. Съставът се готви и за участие в прочутия национален събор „Копривщица” през 2015, както и на фолклорния фестивал в Банско.


Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10