Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна (Бора) Докле: „Музиката за мен е най-големият опиат”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Едва шестгодишна тя за първи път излиза на сцената на театър „Мигйени” в Шкодра (Северозападна Албания), a 12 години по-късно прекрачва и прага на музикалната сцена в България. Именно тук Боряна (Бора) Докле се утвърждава като певица, след като завършва музикално училище със специалност цигулка. Казва, че винаги е искала да се изявява пред публика, било то в театъра, филмовата индустрия или музикалния бизнес. Последната й изява беше навръх Свети Валентин в Sofia Live Club.

По време на изпълненията пееше със затворени очи. За какво мислеше?

„На сцената мисля единствено за песните. За музиката, която съм създала, стоейки сама в къщи в моменти на драма и щастие. За мен музиката е всичко, не мога да си представя живота без нея и, разбира се, без семейството.”

И като изпълнител, и като текстописец Бора Докле твори основно на английски. В продължение на шест години е била вокалистка на група „Кокомания”. А по-късно създава свои проекти – „Dokle&Greesh”, заедно със съпруга си Гриша Георгиев,„Bora Dokle Project” и други.

В семейство Докле талантът се наследява от поколение на поколение. Майката на Бора е всеизвестната народна и естрадна певица в Албания – Клеопатра Докле. Баща й Зехрудин е опитен режисьор и интелектуалец от български произход. Днес семейството живее в София. Двете деца на Бора също имат музикални заложби, както споделя самата тя.

Кое е основното послание, което предаваш чрез музиката?

„Просто любов. Мисля, че любовта е навсякъде, винаги е съществувала и винаги ще съществува. Ако нямаше любов, дори песни не бих могла да създавам. Любов трябва да се подарява и да се взима. Именно затова направих концерта в Деня на влюбените. Аз съм болен привърженик на любовта.”

В България обаче паралелно се празнува и Денят на лозаря.

„Музиката за мен е най-големият опиат. Защото чрез нея давам и получавам всичко – любов, доброта, щастие”, казва финалистката от „Гласът на Албания”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05