Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасково – град на рекордите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Едва отскоро Хасково излезе от анонимност, заемайки полагаемото му се място на туристическата карта на България. Южният град и околните села, разпръснати в предверието на Родопите, са пълни с изненади. Като се започне с хилядолетната история. Именно тя е в основата на поредица маршрути, които отвеждат пътешественика по следите на древните траки, пренасят го в Средновековието, когато тези хълмисти земи били част от първата българска държава и го очароват със самобитната атмосфера на красивите местни селища.

Изходен пункт за познавателни маршрути в района е самият Хасково, известен най-вече като града на Богородица. Гигантската статуя на Божията майка се е изправила закрилнически над града, подобно на Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро. Близо 33-метровата фигура на Дева Мария, държаща Младенеца в ръце, е издигната през 2003 г. на хълма Ямача, който е едно от първите възвишения на Източните Родопи. Местните се гордеят не само с красиво изваяната статуя, която може да се види от всяка точка на Хасково, но и от факта, че това е най-високият монумент на Богородица в света. В потвърждение ще споменем, че още преди десетина години изящната скулптура беше вписана в книгата на Световните рекорди на Гинес. В основата й е изграден параклис, посветен на Дева Мария. Вярва се, че молбите, отправени тук, биват чути, за което свидетелстват благодарностите, вписани в книгата на храма. Символът не е избран случайно, обяснява Красимир Пилев – директор на местния Туристическия информационен център и добавя:

В района на Хасково винаги е имало един по-засилен култ, една по-подчертана почит към Божията майка, за което недвусмислено свидетелстват редица артефакти, представени в Регионалния исторически музей. Освен това от незапомнени времена Рождество Богородично се е почитало като един от най-големите ни празници. Затова и осми септември е обявен за Ден на Хасково. Именно това е причината в града да бъде издигнат този монумент.

Преди две години хасковлии събраха дарения от половин милиона лева с една благородна цел – да издигнат близо до грандиозния монумент на Божията майка и камбанария, но не каква да е! Внушителната структура е висока 30 метра и е съоръжена с осем камбани, тежащи общо един тон. Всеки ден по обяд, кристалният им звън отеква из целия град, озвучавайки и най-отдалечените му квартали. Камбанарията е провъзгласена за една от най-високите на Балканите, а от върха й се открива спираща дъха гледка към околностите.

Изглежда жителите на южния български град са върли привърженици на рекордите – те определено държат да са „най” в строителството. Затова край най-високия монумент на Богородица в света и в непосредствена близост до една от най-високите камбанарии на Балканския полуостров, те изградиха и най-високия пилон с националния ни флаг в България. Размерите на знамето, което се вее от върха му, не са никак малки – цели шест на девет метра, а височината на самия метален пилон е 32 метра. Така българският трибагреник се вижда от километри, превръщайки се в символ на националното самочувствие на хасковлии. Още една забележителност изпълва с гордост жителите на южния град. Това е откритият през миналата година пръв и единствен по рода си в света паметник, заклеймяващ завистта. Красивата скулптура, сътворена от Господин Тенев-Гуспата, изобразява човешка фигура, разперила криле в устрем да полети. В нея са се вкопчили две костеливи ръце в опит да пречупят полета й към небесата.

И друг своеобразен рекорд прослави през последните години град Хасково.

Хасково е приветлив град. Обичам да казвам, че най-добрите му рекламни лица са хората, които вече са го посетили. А общителността на жителите му, с характерната им южняшка сърдечност, прави впечатление на всеки, който се отбие тук! Освен това градът се откроява с чистота си, със своята зеленина. Нищо чудно, че през 2011 г. беше обявен за най-зеления град на България – каза г-н Пилев и добави, че заслуга за приза има и парка Ямача – най-големият в тази част на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47