Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кризисен PR” или как да спасим сезона

БНР Новини
Снимка: архив

Тези дни Министерството на туризма отчете резултатите от приключила в края на декември 2014 г. мащабна кампания за популяризиране на страната ни в чужбина. Средствата за нея са били осигурени от европейски фондове и възлизат на приблизително 7 млн. лв. Доколко обаче ефективна е била въпросната рекламна акция и какви са конкретните резултати от нея, никой не се наема да коментира. Надеждите са, че по-високата разпознаваемост на страната ни ще осигури туристи предимно от Западна Европа, които да компенсират тревожния спад на летовници от Русия и Украйна.

„Кризисен PR” така представители на туристическото ни ведомство определиха проведената рекламна кампания в Русия и Украйна през трудната за отрасъла ни 2014 г. Според статистиката отливът на летовници оттам достигна съответно 3,7 и 8,7 на сто. Достатъчно е да споменем, че това са приоритетни пазари за родния туризъм, разчитащ най-вече на рускоговорящите гости, които по традиция пълнят курортите ни. Пресконференции с известни наши шоумени и историци, които да разказват сладкодумно за хилядолетното ни наследство, телевизионни предавания и рекламни клипове, шарени билбордове за България в Москва и Санкт Петербург, публикации в десетки сайтове, както и поредица от инфотурове за руски и украински журналисти из страната ни е трябвало да допринесат за задържане на позициите ни на тези ценни за нас пазари.

Подобни кампании за популяризиране на родния туризъм са били проведени и в Германия, Румъния, Полша и Швеция. Идеята е да се компенсира отлива на руснаци и украинци с гости от ЕС. Предполага се, че посланията за България са достигнали до близо 60 млн. души на Стария континент. Идеята била да се наблегне най-вече на културно-историческото ни наследство, което според последното проучване на ведомството, прави най-силно впечатление на чужденците. Друг е въпросът, доколко са оригинални и въздействащи лансираните чрез чуждите медии слогани като „Една дестинация през всички сезони”, „Удивителна, впечатляваща, гостоприемна” или „Опознай различни култури и истории”. Едва ли по този начин ще преодолеем имиджа си на евтина морска дестинация и ще привлечем по-платежоспособни гости с разностранни интереси, на които страната ни определено има какво да предложи. Според туристическото ведомство обаче ефектът от кампанията в чужбина не трябва да се измерва с ръста на туристите. „Ние се опитахме да формираме позитивно отношение към нас в чужбина, да повишим информираността за България като място за почивка” – обясни Анелия Генова, ръководител на проекта.

Проблемът е, че прогнозите за лято 2015 отново се очертават като „облачни” и не само за рускоговорящите летовници. Тези дни министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с представители на едни от водещите световни туроператори „Томас Кук” и „Некерман”, които са заявили, че очакват труден летен сезон за България. Сега надеждите са насочени към по-непретенциозния и ниско платежоспособен български турист, който по традиция си обича родното Черноморие и е по-благосклонен да се примири с шума, неуредиците, презастроените курорти и раздутите цени. Въпросът е, че напоследък нашенецът започна да се ориентира към съседните Турция и Гърция заради агресивната им реклама и добрите цени на пакетите за почивки. Но от ведомството са помислили и за родния турист. За да го върнат в България, те лансираха поредния „кризисен PR”. Става дума за национална рекламна кампания, която ще поощрява българина да прекосява надлъж и шир страната в търсене на 50 непознати природни и културно-исторически обекта. Така любознателният ни сънародник ще обогатява културата си, ще подкрепя местните икономики и ще се опита да компенсира туристически отлив, застрашаващ летния сезон.

Доколко можем да разчитаме на подобни кампании за привличане на повече туристи и за туширане на неуредиците в отрасъла е въпрос с много въпросителни. А те са свързани най-вече с лошата инфраструктура, недостига на добре подготвени кадри, превръщането на морските ни курорти в бетонни джунгли, с унищожаването на природата, разгръщането на сивия сектор и прочие проблеми, които чакат разрешение. Но не чрез стратегии, кампании, уъркшопове и проекти, а чрез задълбочен анализ и решителни действия от страна на държавата и представителите на туристическия бизнес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31