Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Малко Търново и неговите музеи

БНР Новини
Снимка: Росица Миткова
Малко Търново се намира на 10-ина км от границата с Турция, там където Странджа е ширнала до хоризонта девствените си гори насред нищото. Дълги години този недокоснат от урбанизацията кът беше недостъпен за масовия туризъм, защото попадаше в забранената гранична зона. А и в наши дни кризата и демографският срив си казват думата. Най-голямото населено място в района все повече се обезлюдява и… обеднява. Затова пък през последните години се засили присъствието му върху туристическата карта на България. Хората идват тук най-вече заради природата и уникалните църкви и музеи.

Разходи се из Малко Търново, наслади се на зеленина и чист въздух и непременно разгледай двете му църкви. Православният храм „Успение Богородично”, изграден от местен ломен камък, съхранява невероятно богатство от икони. В зидовете му са вградени антични фронтони, открити в околностите, които пък изобилстват с тракийски и римски светилища. Малко Търново си има и католическа църква – „Света Троица”, издигната през 1931 г. на мястото на предишен храм, в основите на който пък лежат следи от древно езическо светилище. Местните определено се гордеят с историческото и природното си наследство. А то е представено подробно чрез богатите сбирки, подредени под административната шапка на т.нар. Общински музей. На практика обаче музеите в градчето са не един, а четири, тъй като експозициите им са подредени в четири различни къщи – коя от коя по-старинна и красива. Намират се в самия център на града и представляват изящни образци на характерната странджанска архитектура от края на 19 в.

Снимка„Първата къща съдържа експозиция „Археология”. В нея са представени експонати от 11 в. пр. Хр. до 4 век – обяснява Димитрина Забирова от Общинския музей. – Това са артефакти от много древни погребални практики, завещани ни най-вече от траките – първите обитатели на Странджа. В съседната къща пък е историческата ни експозиция, свързана с възникването на града още през 1626 г. Тя проследява и епохата на Възраждането, борбата срещу турския поробител, както и Илинденско- Преображенското въстание от 1903 г. като връхна точка на борбата ни за национално освобождение. Имаме и интересна сбирка на икони. На тях са изобразени почитани от населението светци като Свети Стилиян, който помагал да се раждат мъжки рожби в семейството. Понеже районът е скотовъден, тук на почит е и свети Модест, изобразяван заобиколен от животни.”

СнимкаАтрактивна е и природонаучната сбирка в съседната къща. Тук можеш да влезеш в хралупата на дърво, представено като телефонна кабинка и да си „поговориш” с птиците. Или пък да посетиш „Тъмната стая”, където внезапно попадаш в странджанска нощна гора. На втория етаж е представено нематериалното културно наследство на Странджа като нестинарството. Интересен е и пролетният обичай, свързан с Белия кукер, който не носи маска, а е облечен със седем пласта кожи и е „въоръжен” с огромен дървен фалос за символичното оплождане на Земята. Подробности за местните традиции научаваме и от богатата етнографска експозиция, разположена в отделна сграда.

Снимка„Етнографията ни е представена в една 280 годишна къща, която била на капитан Стамат Икономов – един от ръководителите на Преображенското въстание – казва г-жа Забирова. – В нея са представени предмети и оръдия на труда, както и типична подредба на странджанска стая в миналото. Много красиви са и изложените носии. Странджа има 3 етнографски групи – рупци, тронки и загорци. Ние тук в района на Малко Търново сме рупци – население, което не е напускало пределите на Странджа. Така че имаме различия и в облеклото, и в говора, и в обичаите ни.”

Снимки: malkotarnovo.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30