София отново бе домакин на традиционния фестивал „Зелени дни”, който се наложи като очакван пролетен празник от столичани. И тазгодишното му 6-то издание привлече хиляди привърженици на зелената кауза. Посетителите с часове се разхождаха сред опънатите пред паметника на Съветската армия шатри, дълго се задържаха пред щандовете за екопродукти made in BG, запознаваха се с възможностите за ековаканция у нас или се включваха в различните спортни състезания, карнавали, работилници и беседи, популяризиращи природосъобразния начин на живот.
Ежегодният фестивал се проведе от 21 до 24 май и акцентира върху отговорното поведение, алтернативния туризъм и сертифицираните натурални продукти. Идеята на организаторите, в лицето на Българска асоциация на алтернативния туризъм /БААТ/, е да спечелят повече привърженици на зелената кауза, която от няколко години набира сила и у нас. Достатъчно е да се разходите из София и по-големите градове на страната, за да се убедите в това. През последните години значително се увеличиха магазините за биохрани и козметика, както и ресторантите, наблягащи на здравословното меню. А техни клиенти са предимно млади, образовани хора, които ценят природата и желаят да живеят в хармония с нея. По този повод Елеонора Йосифова, координатор на изложението каза:
Смисълът на фестивала е да съберем на едно място хора, занимаващи се с биоземеделие и градинарство, както и такива, които предлагат екопродукти или посрещат туристи, опитвайки се да наложат България като дестинация за алтернативен туризъм. Имаме участници, които се занимават с обучение на деца и се опитват да ги насърчат в любов към природата и здравословен начин на живот и хранене. Затова поканихме и фермерите от пазара на Римската стена в София да представят своята продукция тук, на изложението, с идеята да насърчим и местното производство. За щастие все повече хора у нас са запалени по зелената идея. Те са взискателни по отношение чистотата на продуктите, които консумират, както и по отношение на местата, където ходят на почивка. А на изложението се представят собственици на къщи за гости, които предлагат именно почивка съобразно европейските стандарти за екотуризъм, защитени от сертификата „Зелена къща”. В същото време, в сравнение със Западна Европа и САЩ, у нас все още зелената идея не е толкова популярна. Същото се отнася и до привържениците на еко, селски и планински туризъм. Българинът продължава да предпочита претъпканите ни курорти пред ваканция на село сред природата. Вероятно една от причините е, че практикуването на алтернативния туризъм изисква повече информираност, ангажираност и не на последно място – средства.
В рамките на феста се проведе и Форум планини 2015, на който беше обсъдено развитието на българския планински туризъм с участието на експерти и представители на властта. А иначе богата и разнообразна бе програмата на тазгодишните „Зелени дни” – презентация на възможности за екстремни спортове в Природен парк Витоша, велосъстезания и карнавал на биоразнообразието за най-малките, вечерен концерт на открито, изложби, кулинарни демонстрации, дегустации… Интерес предизвикаха натуралните козметични продукти родно производство, както и демонстрациите как сама да си забъркаш биокрем за лице. На специален уъркшоп за градинарство пък столичани бяха обучени как да си озеленяват междублоковите пространства и терасите. Най-много хора се събраха в почивните дни, когато около шатрите пред Паметника на съветската армия се проведоха различни викторини, състезания и надигравания на хорото с участие на млади и стари.
Снимки: БГНЕС
За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..
През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
В скътаното сред склоновете на Източните Родопи село Пчеларово разказват предание, че в района виреели вековни дъбови гори и орехови дървета, в чийто..