Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеперуди, диви орхидеи и други екоемоции край родопското село Борино

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Село Борино отдавна се радва на повишен туристически интерес заради китните къщи за гости, вкусните гозби и най-вече – магнетичната родопска природа. Характерни за тази част на планината са  протегнатите към небето скални грамади с кръжащите орли, главозамайващите ждрела и пещерите, някои от които са благоустроени за целите на туризма. В околностите пък са се ширнали цветни поляни, озвучени тук-там от чановете на пасящи стада.  А над килимите от диворастящи цветя и билки като ефирен воал, се носят… пеперуди.

Край Борино се намира природният резерват Кастракли, където се наблюдава най-високата концентрация на тези пъстрокрили създания. Тук, на фона на родопските възвишения, потънали в тучна зеленина, пърхат над 450 вида пеперуди. Животът им е мимолетен, някои се радват на слънцето и на цветята няколко седмици преди да изгаснат завинаги, а други умират буквално часове след появата им на бял свят, навявайки мисли за неумолимата ни преходност на тази земя.

СнимкаТака или иначе, изобилието от тези нежни, полупрозрачни същества в района е невероятно. Познавачи твърдят, че за два часа в радиус от 100-на метра можеш да видиш поне 20-на вида, като някои от тях са изключително редки за географските ни ширини. За да ги наблюдават и снимат в Борино пристигат и чужденци. Затова от кметството са се захванали с изграждането на специален музей на пеперудата, който ще отвори врати наесен. В него ще бъде изложена сбирка от поне 100-на препарирани твари, както и богат снимков материал. Междувременно всеки може да посети резервата, за да се запознае с тайнствените леговища на тези ефирни живинки.

В местността Кастракли имаме биосферен резерват за черен бор и непосредствено до гората  се намира една широка местност с над 1200 декара от ливади и ниви, точно там са тези пеперуди – обяснява кметът на Борино Октай Алиев. Ние сме изградили достатъчно екопътеки, по които се стига пеш, с велосипеди и даже с автомобил до самия резерват. В момента се обучават 3-4 наши съселяни, които ще бъдат гидове и ще обясняват на хората какъв вид пеперуда могат да открият, на коя ливада, кой цвят обхождат и т.н.

Районът е златна мина за планинари, скални катерачи, пещерняци и най-вече фотографи. Фантазията им разпалват поляните с диви орхидеи в околностите на селото. Счита се, че това са едни от най-древните цъфтящи растителни видове. Орхидеите създават малочислени, разпръснати сред природата находища, а откриването им, само по себе си, е истинско приключение – ще ви убедят феновете на ботаниката. Недалеч от Борино се намира Ягодинската пещера – една от най-красивите и посещавани у нас, както и пещерата Дяволското гърло, свързана с легендата за Орфей и Евридика.

СнимкаАсфалтовият път, който едва се провира през Триградското ждрело с фантастичните му зъбери, води до забравени от цивилизацията селища и махали с по няколко възрастни жители. Районът изобилства с пасторални картини и поводи да слезеш от колата, за да се заговориш с местните или за да се разходиш из ароматни поляни и да снимаш пеперуди и цвета. За да се наслаждават на тази  непреходна красота, в  Борино и околностите отсядат пътешественици от цяла Европа.

Идват гости от Франция, Полша, Русия, Словакия, Чехия – обяснява Октай Алиев. – Те пристигат с хубави фотоапарати с голяма разделителна способност, за да снимат. За нас научават чрез интернет. Освен това, веднъж посетили България, споделят с приятели и колеги за преживяното. Така рекламата върви от уста на уста.

Сега кметството е в трескава подготовка на Музея на пеперудата, който ще бъде и природозащитен център. Местните се надяват, че покрай него в Борино ще се отбиват още повече ценители на дивата природа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10