Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Енергийната сигурност на България минава през диверсификация на енергийните ресурси

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Енергийната сигурност на България и Европа чрез диверсификация на маршрутите и източниците на енергийни ресурси е изключително важна тема, заяви в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова на Четвъртата среща на високо равнище ЕС-Югоизочна Европа. Според министъра, днес е невъзможно да се говори за устойчиво развитие и икономически растеж без да бъде направена връзка с устойчивото развитие на енергийния сектор:

За да бъде устойчив сектор енергетика, е необходимо да е гарантирана енергийната сигурност, да имаме сигурност на доставките и конкурентоспособност. Българското правителство работи изключително активно в тази посока. Не случайно един от основните ни приоритети в сектор енергетика е осигуряване на енергийната сигурност не само на България, но и на целия регион на Югоизточна Европа чрез диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Диверсификацията обаче е невъзможна без изграждането на инфраструктура и междусистемната свързаност между отделните страни. Ето защо ние сме насочили нашите усилия към изграждането на четирите интерконектора България-Гърция, България-Румъния, България-Сърбия и България-Турция.

Основните усилия на властите са насочени към реализацията на проекта за интерконектора с Гърция, защото с него доставките на природен газ няма да зависят повече от един основен източник. Наскоро Петкова обсъди въпроса с министъра на енергетиката на Гърция Панос Скурлетис.

С радост мога да съобщя, че това което остава да бъде изяснено са по-скоро технически въпроси около интерконектора, които ще намерят своето решение в рамките на следващите няколко седмици. Надявам се съвсем скоро да подпишем окончателното инвестиционно решение по този проект, което ще даде възможност за неговата реализация в срок. Българското правителство предвиди и потвърди в бюджета за 2015 година държавна гаранция за този проект в размер на 80 милиона евро. Проведохме съвет за развитие със всички парламентарно представени партии, участващи в управляващата коалиция. Обсъдихме възможността за увеличаване на държавната гаранция по този проект и за радост всички партии подкрепиха предложението да бъде увеличен размерът на държавната гаранция в бюджета за 2016.

Изграждането на газовата връзка между България и Румъния е в много напреднала фаза и ще бъде пуснат в експлоатация в началото на 2016. Предстои само финализиране на строителството на двукилометровото трасе под Дунав. България вече си осигури европейско финансиране за интерконектора със Сърбия. Работи активно и по изграждане на връзката с Турция. Успяхме да спечелим финансиране от европейските фондове за извършване на предпроектното проучване, което е изключително важно, защото то ще даде на България яснота за техническите и финансовите измерения на проекта, заяви Министър Петкова и добави:

Друга много важна тема, по която работим и касае енергийната сигурност е свързана с местния добив на енергийни източници. Страната ни разчита много на него като бъдещо средство за диверсификация на източници на доставка на природен газ. Не случайно едно от първите решения на правителството беше свързано със стартиране на процедурата за проучване на нефт и газ в дълбоко Черно море в двата блока Силистар и Терес. Процедурата по отношение на проучването в блок Силистар приключи успешно и е избрана компанията „Шел” за изпълнител на проекта. Първоначалните геоложки проучвания по отношение на блок Силистар са много оптимистични. Ето защо ние се надяваме, че след няколко години България, подобно на нашия съсед Румъния, ще може да задоволява своите потребности от природен газ от местен добив.

Състоянието на газовата инфраструктура е от съществено значение за енергийната сигурност в региона и се работи активно по рехабилитирането и модернизирането на газопреносната мрежа. Наскоро бе открита напълно модернизирана компресорна станция в Ихтиман, която е най-модерното съоръжение на Балканите. Фактът, че на територията на България се намират 80% от всички компресорни станции в региона, е показателен за нейното голямо регионално значение в областта на енергийната сигурност и сигурността на доставките на природен газ, подчерта Теменужка Петкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

IT секторът привлича хиляди българи, но пазарът пресява най-опитните и мотивирани специалисти

Един от водещите сектори по ръст на заплати и интерес от страна на търсещите работа в България е този на високите технологии. И докато преди пандемията са били наемани всякакви специалисти без оглед на тяхната практическа подготовка и квалификация, то..

публикувано на 05.07.24 в 13:30
Александър Везенков

Везенков напуска НБА и се връща в "Олимпиакос"

Александър Везенков взе голямото решение – българската баскетболна звезда напуска Националната баскетболна асоциация на САЩ (НБА) и се завръща в "Олимпиакос". Новината съобщават гръцките медии. Той прие предложението на бившия си клуб и..

публикувано на 05.07.24 в 11:42

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция върна частично шестдневната работна седмица Гърция въведе шестдневна работна седмица за някои фирми в опит да повиши производителността и заетостта. Регулацията, която влезе в сила на 1 юли, се противопоставя на глобалната..

публикувано на 05.07.24 в 10:40