Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от рождението на Луи Айер

БНР Новини
Снимка: Благородна Георгиева

Някои от вас може да са чували за улица в София с това име. Други да са били на стадиона в Силистра или в училището в Русе, кръстени на него. Швейцарецът Луи Айер пристига през 1894 година в София по покана на българския просветен министър, за да положи основите на физкултурното образование в наскоро освободената ни от османско владичество родина. Той е придружен от десетина свои сънародници – гимнастици и спортни педагози. Въведени са непознати спортове като стрелба, лека атлетика, футбол, бокс. Със собствени средства той закупува спортни пособия от Швейцария. Първите боксови ръкавици и кожената футболна топка идват именно оттам. Но, освен на спортен дух, Айер учи младите българи и на патриотизъм. Когато през 1912 г. избухва Балканската война, той започва лично да мобилизира доброволци в Русе. „Нищо от това, което се отнася до нравите, обичаите и стремежа на тази страна, не ми е чуждо” – споделя той и затова приема за свой дълг да се включи в защита на „второто си отечество”, както сам нарича България. По време на Междусъюзническата война (1913 г.) Луи Айер е командир. За проявения си героизъм в боевете е произведен в български офицерски чин подпоручик и два пъти е удостоен с кръст „За храброст”. След края на войната, използвайки авторитета си на известен в цяла Европа спортен деятел, той издава на френски език книгата „Pro Bulgaria” (от латински „За България”), в която заклеймява антибългарската кампания, подета от западния печат и дипломация. Авторът дарява всички приходи от продадените в България екземпляри за българските ветерани от войните. А когато страната ни се включва в Първата световна война, макар и вече 50-годишен, смелият швейцарец се записва като офицер-доброволец. Застава редом до българите. Това е последното доказателство за голямата всеотдайност на Луи Айер към България. По време на боевете край Дойран той губи живота си.

Преди дни в МВнР се състоя церемония по предаване на лични вещи на българския и швейцарски учител и общественик Луи Айер. Как се стигна до тази трогателна церемония, разказва Н.Пр. Меглена Плугчиева, посланик на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн:

Вероятно сте гледали един изключителен български документален филм, посветен на този герой – „Швейцарецът с българско сърце”. Негови автори са екип от сайта „Българска история” – Марио Мишев и Ивайло Кънчев. Преди година този филм беше представен в българското посолство в Берн на двете общности. Тогава установихме връзка със 78-годишния внук на Луй Айер, които носи името на дядо си. Той взе решение да направи дарение на българската държава и така година по-късно аз съм упълномощена да връча тези експонати на Националния военноисторически музей и Музея на спорта в София.

На събитието присъства посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н.Пр. Денис Кнобел. Ето какво сподели той специално за Радио България:

Това е едно доказателство както от страната на семейството на Луи Айер, така и на Швейцария, че тази личност е символ и пример за ценните ни връзки и отношения, независимо от годините. Такива исторически моменти допринасят за развитието на политическите, икономически и културни отношения между България и Швейцария.

Дано да се поучим от този урок по родолюбие, направим ли го, гибелта на Луи Айер не е била напразна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети Йоан Рилски

Почитаме Св. Йоан Рилски

Православните християни почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05