Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стайко Стайков: Бъдещето на интензивното земеделие е в комасацията на земята

БНР Новини
Снимка: архив

Бъдещето на интензивното земеделие е в управлението на крупни площи, уедряване и комасация на земята, заяви председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков по време на тазгодишното издание на икономическия форум Next Year’s Business Plan в София. По същество комасацията е преразпределение на земеделски земи с цел собствениците да получат уедрени имоти в замяна на няколко по-малки парцела. По думите на Стайков, всички инвеститори в обработваема земя са стартирали в началото с активно купуване на площи, но самото отдаване и управление на земята е било на заден план, защото отношенията между собствениците и ползвателите са били крайно неуредени от законодателството и площите са се ползвали без правно основание. Едва от 1 година насам е задължително представянето на договор за аренда и проверка на собствеността в поземлените комисии.

Според Стайко Стайков там, където има концентриране на повече от 1000 декара земеделски площи, цените са по-високи. Понастоящем средната големина на земеделските парцели в Северна България възлиза на 8 декара, а на тези в Южна България-около 5 декара. Практиката показва, че високата раздробеност на обработваемите площи създава проблеми при тяхното управление и обработване:

Всички членове на Асоциацията на собствениците на земеделска земя имат една обща цел, свързана с бъдещо окрупняване на земите. Това ще даде възможност за много промени по отношение управлението и експлоатацията на земята, като например създаването на площи с трайни насаждения. През 2015 за първи път в България се осъществиха 5 комасационни проекта в районите на Момина Църква и Студена в Южна България и в Шумен, Друмево и Смядово в Северна България. В България, както и във всяка демократична страна, комасацията е на доброволен принцип. Държавата също активно участва в процеса, предоставяйки необходимата информация, геодезистка помощ, карти и специалисти, но не участва със земите си в този процес. Повечето хора, обаче нямат доверие в комасацията и до този момент участват предимно големите компании собственици на земи и в редки случаи някои по-малки дружества.

Според Стайко Стайков трудността на процеса и слабите темпове на договаряне се дължат основно на опасенията на малките собственици на земи, че ще получат парцели с по-ниско качество.

Преди 10 години рентата, плащана за използване на земеделска земя, възлиза на едва 5 евро за декар. Благодарение на законодателните промени касаещи отдаването на земеделска земя и урегулиране на отношенията между собственици и арендатори, цената за ползване на обработваема земя непрекъснато расте.

Това е нормално, защото цената на земята също расте в България. Голяма част от средствата получени от фалиралата КТБ се вложиха в земеделски земи. Добрите нива на Европейски субсидии и очакваното повишение на това финансиране през новия програмен период също подпомагат ръста на цената на земята в България, защото повечето земеделски производители вече са направили своите модерни стопанства и в момента им остават повече свободни средства за покупка на земи. Като съберем всички тези фактори, ние считаме, че и през следващата година цената на земеделска земя ще отчете ръст и арендните отношения ще се стабилизират.

В Северна България цените на земята значително изпреварват тези в южните райони на страната. Най-високите цени са в областите Разград, Силистра и Добрич – около 1000 евро за декар обработваема площ. Това се дължи на слабото предлагане и високото търсене на пазара на земеделска земя. От 2009 година насам, цените на земите в България се покачват регулярно с между 10% и 15% годишно, и според Стайков тази тенденция ще продължи и през следващата година. Стайко Стайков вярва, че трудът, който асоциацията полага във връзка с комасацията на земя, няма да остане незабелязан и много хора и организации собственици на земеделска земя ще се включат в процеса, защото това е единственият начин българското земеделие да се доближи до европейските стандарти.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил се обяви за преодоляване на разделението сред православните църкви

Новият български патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред православните църкви. “ Има прекъснато общение между някои православни църкви, което трябва да се стараем да се преодолее ”, заяви той в отговор на въпрос на БГНЕС дали..

публикувано на 07.07.24 в 09:07

Деца ще се състезават в първото “София вело шоу” в столичния Западен парк

Първият младежки колоездачен празник “София вело шоу”, организиран от “София – световна столица на спорта” и “Долчини про тийм”, ще се състои днес в обновения Западен парк в столицата. Децата ще се състезават по изцяло обезопасен и съобразен с..

публикувано на 07.07.24 в 07:00

Температурите се покачват до 37 градуса

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 32°. В планините също ще бъде слънчево...

публикувано на 06.07.24 в 18:30