Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолкалбумите на 2015 година

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Глас от Добруджа” е първият самостоятелен албум на певицата Ивелина Димова. Тя е солистка в хора на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, част от вокален квартет „Юдит” и професионална фолклорна формация „Глагорци”. Освен като изпълнител се изявява и като ръководител на женски хор „София”. Топъл и богат, гласът на Ивелина неусетно ни пренася в равна Добруджа.

Със следващия албум отиваме в друг интересен край на България – Пиринския. Карамфил Божиков и неговият албум „Заиграли девойчиня” ни представят песенния колорит на Санданско-Петричкия регион, откъдето е младият изпълнител. Богата на ритми и емоции пиринската песен е подходяща за слушане при всякакви поводи.
Оставаме в Пирин още малко. Един прекрасен инструменталист  ни подари тази година нов албум с авторската си музика, но представена с малко по-различно акустично звучене – „Музика за тамбура” и Валери Димчев. Именитата народна изпълнителка Калинка Згурова е родена в Дебелт. Открита от легендарният народен певец Сава Попсавов, солистка на ансамбъл „Пирин”, ансамбъл „Загоре” и „Мистерията на българските гласове”. Направила над 350 записа в БНР и 13 албума, носителка на престижната американска награда „Грами” и орден „Св. св. Кирил и Методий” І степен. Тази изключително обичана и популярна Странджанска певица ни зарадва с албума „Огън от жаравата”. Той разказва истории от Странджа, а Калинка Згурова за пореден път ни очарова с изпълненията си.



И още един незабравим глас от българската фолклорна сцена – Галина Дурмушлийска. Добруджанският славей подготвя песни за нов албум, който ще ви представим съвсем скоро.Една от песните, които изпълнява Галина са по разказ на Йордан Йовков. Изпълнението й съпровожда кавалджията Темелко Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15