Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Инструментите носят душа”, казва майсторът реставратор на пиана и рояли Петър Димитров

БНР Новини
Снимка: личен архив
Днес музикална къща „Престо” празнува с концерт 25-ата си годишнина с приятели, известни български музиканти, актьори и ценители на редките инструменти. На сцената в Сити Марк Център за Изкуство в София ще се качат проф. Жени Захариева, Полина Петрова, Рашко Младенов, Ицко Финци, Цветелина Малджанска, Валентина Корчакова, Марио Николов, Анна Мария Шицова и др. Ще бъде прожектиран и късометражният филм „Балкански роял”, разкриващ  невралгични, нетипични и смешно-тъжни моменти от  ежедневието на „Престо”. Основател на музикалната къща е диригентът Петър Димитров. Дейността си започва през 1991 година и сега е лидер в сферата за пиана и рояли в България. Основната дейност на „Престо” е да се „съживяват” инструменти, които с течение на времето са били неизползваеми, неподдържани или захвърлени. Доведени до блестящ вид, те стигат до пианистите, концертните зали, училищата,  читалищата и частните домове на много музиканти и меломани. „Престо” е официален представител на световната марка за производство на концертни рояли и пиана „Блютнер”. За дългогодишната работа по реставрацията на пиана и рояли, която е изключително сложен процес, разказва Петър Димитров:




Снимка




Празникът няма да е с фанфари. За двадесет и пет години сме преживели всичко и основната мисъл, която ме успокоява, е, че за щастие, все още съществува „Престо”. За мен винаги е била една чисто културна кауза. Реставрацията на пиана и рояли изисква високо ниво на професионализъм, натрупан през годините.Марките пиана са няколко хиляди. В практиката си срещам имена, които досега не съм виждал. И в България има марки, които са рядкост. Това, което масово е внасяно по времето на социализма, са руски инструменти, производство на бившите ГДР и Чехия. Преди  девети септември също са внасяни инструменти. Щастие е да имаме немалко „Бехщайн”. Много малко са „Бьозендорфер”. Най-ценни са „Стейнуей”. Един от най-хубавите инструменти, които аз съм виждал в живота си, беше именно „Стейнуей”, произведен в далечната 1873 година. Винаги съм гледал на инструментите като носители на индивидуалност. На душа. Един стогодишен инструмент има невероятното благородство на времето си и носи аромата на предишна епоха. Чисто звуково, превъзхожда всеки съвременен инструмент.

Снимка





За редките срещи с изключителни музиканти и подкрепата на млади музиканти, която музикалната му къща и той лично като организатор осъществява, разказва маестро Димитров:

Подпомогнали сме много млади музиканти в първите им концертни изяви. Някои световни кариери са стартирали от нас и с помощта ни. Раздавали сме стипендии на ученици и студенти. Организирали сме три международни конкурса за пианисти. Два от тях „Зайлер”, един „Бьозендорфер” и бяхме признати като перфектни организатори от всички – жури и участници. Много концерти сме осъществили. Имах лично познанство с внучката на Вагнер и правнучката на Ференц Лист – г-жа Верене Вагнер-Лаференц и успях да я доведа през 2008-а в България. Когато я погледне човек, вижда профила на Ференц Лист, а в анфас – физиономията на Вагнер. Тя ми разказваше за репетиции на Артуро Тосканини, на които е присъствала, както и на такива в Байройт. Незаменими са личните познанства. За празника на Музикална къща „Престо” съм се постарал да поканя много публика и приятели. Този концерт е за тях. Освен много музиканти и актьори, също наши приятели, съм поканил и много млади хора, защото винаги във фокуса на нашата дейност е било бъдещето.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15