На Никулден се извършват гадания за това какво ще бъде времето през следващата година. На този ден се приготвя обредна храна – хлябове и рибник. В някои райони месели по два обредни хляба и приготвяли шаран с булгур или ориз. Занасяли храната в църквата, за да бъде прекадена от свещеника и правели обща служба или общ курбан, наречен „рибена църква”.
Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..
За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..
Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..