Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„На Коледа с любов“

БНР Новини
Снимка: архив

Коледа е един от най-светлите и съкровени празници в годината. Във всяка страна и всяка култура този празник е възхваляван по свой начин – от народните напеви до творбите на гениалните композитори. В концертна зала „България“ ще прозвучат най-красивите страници от творчеството на Бах, Пучини и Димитър Ненов, а музикантите ще обиколят света, за да донесат по една искра от коледния дух на всички. На 23 декември Софийската филхармония, Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и детският "Бодра песен" при ОДК-Шумен ще зарадват меломаните с коледния си концерт. Солисти ще бъдат Любена Нинова, Георги Султанов и Венцеслав Анастасов. „Ангелите пеят и сърцата ликуват от благата вест, че Христос се е родил!“ Това е мотото на събитието, обединило многобройни автори през вековете, творили за Рождество Христово.



За четвърта поредна година Българското национално радио и Българската национална телевизия ще поднесат на публиката в зала „България“ и на зрителите на БНТ 2 музикален подарък, наречен „На Коледа с любов“. Превърналото се в традиция коледно матине тази година ще бъде по-различно от класическия симфоничен концерт. В програмата са включени любими коледни песни, откъси от обичани мюзикъли и творби на български композитори. Концертът "На Коледа с любов" е на 25 декември от 11:00 часа в зала "България". БНТ 2 ще го излъчи на живо.



За избора на творби, изпълнители и участници, за идеята и разчупването на стереотипа в поднасянето на коледна музика, споделя сопраното, музикален продуцент на концерта и солист в него:

Коледното матине е на Симфоничния оркестър на БНР, детския радиохор с диригент Венеция Караманова, солисти Орлин Горанов и Орлин Павлов, под диригентството на Найден Тодоров и моето участие. Надявам се тази година да е малко по-весело, въпреки невеселите събития около нас. Искаме да дарим хората с малко по-ведро и приятно настроение. Няма да залагаме изключително на сериозната музика. Ще има и мюзикъл, ще има поп. Искам да издам малка тайна: смятаме на финала да пеем заедно с публиката. Заглавието на концерта, което съм сложила, е „Влюбени в Коледа“. По този начин съм включила песни, посветени на любовта. Бог е любов. Орлин Горанов ще пее ария от „Моята прекрасна лейди“. Ще изпеем дует с име:“Толкова влюбени“ от мюзикъла на Кол Портър „Целуни ме Кейт“. Орлин Павлов ще пее „Йосиф и неговата вълшебна пъстра дреха“ на Ендрю Лойд Уебър. Ще започнем с една малка коледна интермедия за камерен ансамбъл и тържествени фанфари, които да оповестят началото на празника. Една зимна любовна приказка под палката на Найден Тодоров.

Варна ще зарадва своите граждани с коледен концерт с диригент и водещ Мартин Пантелеев на 23 и 24 декември на сцената на Държавната опера. В програмата са включени валсове, полки, увертюри и фрагменти из оперети на фамилията Щраус. Варненската публика ще има и изключителната възможност да се докосне до изкуството на виртуозния цигулар Марио Хосен на 28 декември в зала 1 на ФКЦ. Концертът „Духът на Паганини” ще завладее пространството освен с музиката и със средствата на съвременния 3D Mapping, поднесен от Полина Герасимова. Оркестъра на Държавна опера Варна ще дирижира известният органист от катедралата "Свети Стефан" във Виена проф. Йоханес Ебенбауер.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15