Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското участие във форум, посветен на европейската музикална култура от началото на XX век

БНР Новини
Снимка: wikimedia.org

Преди дни в дома на културата „Хуго фон Хофманстал“ във Виена се състоя интересен научен форум на тема „Процеси на общуване между Запад и Изток в европейската музикална култура в началото на XX. век“. Той беше организиран от културния отдел на Трети район на Виена, на чиято територия се намират много емблематични институции. Наред с дома „Хофманстал“, сред тях са центърът за изследване на съвременната музика „Арнолд Шьонберг“, Академията за изобразителни изкуства и музика, една от най-представителните виенски концертни зали „Концертхаус“, както и сградата „Хундертвасерхаус“, чрез която се отстоява идеята за модерна архитектура в хармония с природната среда. Към тях трябва да се добави и домът „Витгенщайн“, носещ името на големия австрийски философ, който сега е седалище на Българския културен център и средище на многобройни културни изяви. Този район на австрийската столица е свързан също с имената на личности като Глук, Хайдн, Моцарт, Бетовен, Брамс, Брукнер, Малер, Йозеф Маркс, Антон Веберн, Рихард Щраус и още редица велики композитори, живели и творили там.

Научен ръководител, координатор и водещ този форум беше д-р Албена Найденова – музиковед и певица, която от десетилетия живее във Виена. В рамките на форума бяха представени девет доклада на автори от Литва, Русия, Австрия, Украйна, Германия и България. Те разгърнаха малко известни или непознати страници от историята на т. нар. млади музикални култури, които от края на XIX. век започват да заявяват собствено присъствие в пространствата на европейската музика. Българското участие включваше различни аспекти на темата чрез докладите на Божидар Добрев, д-р Албена Найденова, д-р Ангелина Петрова, проф. д-р Анда Палиева.

Срещата в „Хофманстал“ протече в атмосферата на изложба, посветена на сопраното Ана Томова-Синтова. Чрез повече от 250 фотоса експозицията отразява богатия творчески път и репертоар на именитата певица – нейните участия в различни постановки на опери от Моцарт, Верди, Рихард Щраус, Пучини, Вагнер и др., гастроли на сцените на най-големите оперни театри в света и сътрудничеството ѝ с известни певци, диригенти и режисьори.

Събитието завърши с концерт от творби на Стравински, Димитър Ненов и австрийския композитор Дитер Кауфман. Участваха изпълнители от Австрия, Украйна, Русия и България. И отново трябва да се отбележи сърцатото участие на Албена Найденова (сега като солистка), на композитора Владимир Панчев (като пианист), както и на младата цигуларка Йоана Русева, която заедно с Ангелина Петрова представи I част от Соната за цигулка и пиано на Димитър Ненов.




От водените след всеки доклад разговори пролича, че тази тематика тепърва ще предизвиква по-широк изследователски интерес в различните страни и идеята на организаторите е подобни срещи да се превърнат в традиционни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вместо отговор"

Всички знаем "Снегът на спомена" – една от емблематичните песни на Георги Минчев  по музика на Петър Ступел и текст на Александър Михайлов. Двама негови приятели – Михаил Белчев и Кирил Калев – са я вплели в своята песен "Вместо отговор" като..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45