Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовещение – начало на нашето Спасение

БНР Новини

Християнската църква чества на 25 март Благовещение. Днешният празник е едновременно Господски и Богородичен, казва отец Антоний Марчев от Пирдопската духовна околия, Ловчанска епархия.




СнимкаНа днешния ден християните възпоменават едно изключително събитие в християнския свят – Архангел Гавриил, донесъл на Дева Мария благата вест за предстоящото идване на Спасителя. Св. евангелист Лука свидетелства за това събитие по следния начин: А на шестия месец бе изпратен от Бога архангел Гавриил в галилейския град на име Назарет при една девица, сгодена за мъж на име Йосиф от дома Давидов, а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се, благодатна, благословена си ти между жените. Шест месеца, след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на Св. Йоан Предтеча, кръстителя на нашия Господ, същият архангел бил пратен в Назарет и при Дева Мария. Тя се смутила от думите му, но ангелът продължил и я успокоил: Не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат от Бога. И ето ти ще заченеш в утробата и ще родиш син и ще го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече син на Всевишния.

А Светата църква така възпява празника: „Днес е начало на нашето Спасение и разкриване на вечната тайна – син Божий става син на Дева и Гавриил благодат благовествува. Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: радвай се Благодатна, Господ е с тебе!“

Може ли да се каже, че Благовещение е празник на зачатието и на живота?

Да, може. И в тази връзка искам да обърна внимание, че преди 9 септември 1944 г. Благовещение е бил празник и на майката, изхождайки от това, че Светата Дева е майка на нашия Господ. По времето на социалистическия период този празник беше заменен с 8 март, като част от елемента на борбата срещу църквата, включващ или пълната забрана на християнските празници, или изпълването им със светско съдържание.

Но да си спомним за периода, когато се е празнувало Благовещение, като Празник на майката. Ето свидетелството на християнката Марина Младенова, която разказва за семейните им традиции, свързани с Благовещение: “Денят на майката се честваше и в нашето семейство като духовен семеен празник. Винаги беше свързан с църковната служба, с празника на Св. Богородица и се пренасяше сякаш частица от светлината, от радостта на майката Божия и към нашите майки. За съжаление след демократичните промени този празник се празнува някак камерно и то само в стари християнски семейства, в които е съхранена традицията. Искам да вярвам, че както в миналото, така и днес, с преклонението пред най-великата от всички майки – майката на Спасителя на човечеството, ще преклоним мислено глави и пред нашите майки“. И аз в заключение бих добавил към великолепните думи на тази християнка: Нека молим Господ и ние да направим всичко, което зависи от нас, да се възвърне предишното значение на този празник в живота на нашето общество.

Има ли специална църковна обредност, към която трябва да се придържаме?

Обредността на българина в някои отношения доста се различава от християнското начало и една от причините за ширещото се езичество е, че хората бяха откъснати от християнския живот. Нищо особено не се прави на този ден. Всеки християнин знае да отиде на църква, който е постил и се е подготвил за причастие – да се причасти. И после да се подготви за наближаващите Великденски празници. Също бих искал да отбележа, че на този ден Светата църква разрешава и малко облекчаване на поста, като се разрешава консумацията на риба, казва отец Антоний Марчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27

България измоли своя патриарх

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ,..

публикувано на 01.07.24 в 12:40

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00