Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама на всеки трима българи имат наднормено тегло

Стрес, фрустрация, свръхнапрежение. Нима има човек, който да не прибягва към най-достъпната им противоотрова – вкусната, но и също толкова вредна храна? Мимолетното усещане за щастие обаче не просто разширява образа в огледалото, но и създава зависимости, които разболяват.

Около 62 на сто от българите имат повишено тегло. През последните четиресет години в категорията на хората с наднормени килограми са влезли три пъти повече сънародници. Тези данни изнесе ендокринологът проф. Здравко Каменов по повод на днешния Световен ден за борба със затлъстяването.

България изпреварва европейските и световните тенденции по отношение на затлъстяването, каза още специалистът. В отрицателната класация по този показател страната ни се нарежда на пето място на Стария континент – пред нас единствено са Чехия, Гърция, Израел, Малта и Англия. Основните причини за проблемите с теглото се крият в прекомерната употреба на висококалорични продукти и в ниската физическа активност. Зад прекаляването с храната пък често стоят емоционални и психически проблеми.




проф. Здравко Каменов“Депресираните хора обикновено увеличават теглото си, защото се хранят повече и храната, особено сладкото, в някаква степен подобрява състоянието им – казва проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница. – От друга страна, хората със затлъстяване, предвид на социалната стигматизация, по-често изпадат в депресии. Така се получава двупосочна връзка на взаимно подхранване на проблемите “затлъстяване” и “депресия”, затова е необходимо да лекуваме и двете. В крайна сметка намаляването на теглото ще доведе до повече увереност и оптимизъм, които пък ще подобрят психологическото състояние на личността.”

От 1948 г. затлъстяването се смята за болест, защото нарушава функциите на организма, предизвиква симптоми и въздейства неблагоприятно върху органи и системи. Хората с повишено тегло са предразположени към още 200 други болести – захарен диабет, сърдечносъдови и чернодробни заболявания, нарушения във фертилитета, карциноми. “Най-лошото е, че веднъж провокирани, тези заболявания започват да си взаимодействат – например диабетът реализира огромен патогенетичен неблагоприятен спектър”, коментира проф. Здравко Каменов.


И тъй като повишеното тегло се оказва не просто естетически проблем, а игра на хазарт със здравето и дори с живота, засегнатият от болестта би трябвало да предприеме незабавни мерки.

Това, което човек може да направи веднага, е постепенно да увеличава физическата си активност – съветва проф. Здравко Каменов. – Но не и да се втурне в тежки фитнес серии – защото ако той вече има някакви проблеми със сърцето, това може да окаже неблагоприятни последствия. Необходими са по-леки движения с ходене (10 хил. стъпки дневно), с плуване, с ненатоварващи тренировки във фитнес залата. По отношение на храната бих посъветвал своя пациент да намали вечерята си наполовина, да я изнесе поне три часа преди лягане и след храненето да намери начин да се подвижи.”

Илюзорно е храната да бъде възприемана като заместител на щастието. Ще се почувстваме по-добре, ако се отдадем на хобито си или поспортуваме, съветва специалистът.

Снимки: Alimentazione Salute и Александровска болница

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14

Започна изборът на новия български патриарх

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският..

публикувано на 30.06.24 в 09:48
Стилияна Николова

Стилияна Николова излиза на килима за четири златни медала в Кайро

Настоящата абсолютна европейска шампионка Стилияна Николова се класира за финалите на всички уреди на международния турнир по художествена гимнастика Pharaohs Cup 2024 в Кайро. Тя изпълни отлично четирите си съчетания и получи най-високите оценки – на..

публикувано на 30.06.24 в 09:05