Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Master of Art в два формата – първият е онлайн

Найо Тицин: „Светът ще излезе по-добър от тази криза“

Всеки, проследил поне част от програмата на Master of Art, е имал възможност да се възхити на някои от най-добрите постижения в световното документално кино. Факт, който направи този фестивал едно от най-обичаните и очаквани културни събития у нас. Master of Art е сред малкото форуми в света за документални филми, посветени на различните изкуства. Мотото на предстоящото пето издание е „Прегърни изкуството”.


„И си стой вкъщи“, добавя Найо Тицин – създател и артистичен директор на фестивала. На проведената онлайн пресконференция той обяви, че предстоящото пето издание ще се проведе в „двоен формат“.

„В критични ситуации като сегашната, пред която е изправен светът, много важно е човек да бъде гъвкав, да бъде иновативен, да намира нови подходи, с които да върви напред − каза Найо Тицин в интервю за Радио България. − Тази година ще има две издания. Онлайн, на предварително обявените дати (от 9 до 30 април) чрез платформата neterra.tv – интернет телевизия за българи в чужбина. Пълното, „аналогово издание“, ще се проведе през септември (от 1 до 24). Както обикновено, тогава филмите ще бъдат показани в кинотеатрите и арт кината в Пловдив, София и Варна. Така че − всяко зло за добро. Сега почитателите на документалното кино за изкуство могат да видят над 25 пълнометражни филма и 14 късометражни. А през септември, живот и здраве, ще бъдат показани над 75 филма. Да не се безпокоят тези, които сега ще проследят фестивала онлайн! През септември ще имат още много какво да гледат.

Създадох този фестивал, защото не исках да запазвам за себе си това, което съм видял по световните кинофоруми, а да могат да го видят и други хора. В този смисъл много бих се радвал, ако сега хората гледат филма за Йорн Утсон − архитектът на операта в Сидни, една изключително интересна личност.

Само на 37 години печели конкурса със своя проект, но този шанс се превръща в негово проклятие. Друга история, която ме впечатли с естетския начин, по който е разказана, е швейцарският филм „Столът през годините“, който разказва историята на тази мебел от началото на 19. век до днес.

Трябва да отбележим, че два български филма ще имат своите премиери онлайн. Единият е „Луцифер“ с режисьор Мария Николова, който разказва от много гледни точки историята на най-скъпото произведение, което притежава Националната галерия в София − картината на художника Франц фон Щук. „Луцифер” е картина, закупена от цар Фердинанд и донесена в края на 19. век в България. Това е уникален шанс да гледаме прекрасен филм за произведение на изобразителното изкуство и (когато вече е разрешено) да отидем в Националната художествена галерия и да се наслаждаваме на живо.“

В настоящата ситуация няма как да избегнем въпроса, на коя страна по отношение на извънредните мерки е г-н Тицин:

„За мен е въпрос на цивилизованост и култура тези мерки да се спазват. Хората по света масово си мислят: „Това няма да ме засегне“, което е проява на голямо невежество. В момента въпросът не е дали харесваме дадени управляващи или не. Цял свят е изправен пред една невидима заплаха и едно от оръжията е да не допуснем тя да се разраства и разпространява. Подкрепям ранните рестриктивни мерки в България, за да не следваме примера на страните, които пропуснаха ценно време. На 8 април става месец от диагностицирането на първия заразен с корона вирус у нас и виждаме, че цифрите не са толкова страшни. Във Франция (където Найо Тицин живее) бяха предприели доста по-либерален подход, вероятно заради местите избори, сега положението и там не е никак добро. Колкото до хората на изкуството, всички по света са засегнати. Но във Франция имат фондове, които осигуряват свободните артисти и извън кризисни моменти, защото се случва писатели, артисти, музиканти дълъг период да творят, но да не получават пари за това. Сигурен съм, че хората, които се занимават с тези въпроси в България, ще направят всичко възможно. Трябва да ги подкрепяме – министър Банов и всички, които се опитват да издействат допълнителни средства за културата. На един по-късен етап е добре и у нас да се създадат фондове, за да подсигуряват нормалния начин на живот на творците.

Мисля, че светът ще излезе по-добър от тази криза. Така е винаги след големи катаклизми. Това е и идеята на нашето онлайн издание „Останете си вкъщи, прегърнете изкуството“. Сега е моментът да си припомним и да оценим важните неща в живота и да опитаме да се разделим с по-маловажните неща. Изкуството, любовта, природата − това са нещата, без които в крайна сметка не можем. Какво правим сега по цял ден – четем книги, слушаме музика, гледаме филми. И готвим! Което също е изкуство. Неслучайно във фестивала имаме категория „Кулинарно изкуство“.

В онлайн изданието може да се гледа прекрасен филм за една сбъдната американска мечта – „Викас Канна и индийската кухня“ (Buried Seeds - The Life Journey of Chef Vikas Khanna). Роден с недъг, поради който трудно ходи, Викас е единственият индиец, носител на звезда „Мишлен“. Когато бил малък, майка му го окуражавала с думите: „Ти не си роден да ходиш, роден си да летиш!“ И той наистина полита към Ню Йорк, след кратко време отваря свой ресторант и печели известност. Този филм показва, че всичко е възможно. Добрите намерения и преследването на мечтите ще се върнат отново след тази криза. Искам да благодаря на Столична община и Националния филмов център за подкрепата. Важно е да се знае, че има институции, които се грижат или се опитват максимално да поддържат културния живот в страната и столицата. Всеки човек иска повече, но нека в този си стремеж да не зачеркваме труда на хората в тези институции, за да има култура в България.

Остава да добавим и една „техническа подробност“ – онлайн фестивалът се провежда само на територията на България, а билети могат да бъдат закупени онлайн на цена 10 лева за всички филми. В пълното издание закупените вече Master pass ще важат за новите дати на прожекциите без презаверка. Втората българска премиера, която Найо не споменава, е новият му филм „Стихията Медея“, който разказва историята на едно от най-значимите културни събития на 2019 година.


Снимки: @Master of Art Film Festival, capital.bg, pixabay, nationalgallery.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55