Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анжел Вагенщайн и Захари Иванов - с награди от международен фестивал

Снимка: South East European Film Festival

Българският поет Захари Иванов, един от учредителите и председател на Асоциацията на писателите от Югоизточна Европа, получи десетата юбилейна награда “SEE personality award 2020” на Международния фестивал на филмовото изкуство “South East European film festival – SEE A PARIS FF”. Отличието е за приноса му за сближаване на културите на балканските народи. Друг именит българин - Анжел Вагенщайн - стана носител на награда за цялостно творчество и принос към балканското кино от същия форум.

Захари Иванов е български писател и преводач, роден на 9 май 1946 г. в с. Батановци, Пернишко. Завършил висшето си образование в Киев, Украйна, Иванов работи последователно като редактор, програмен ръководител, наблюдател в Българската национална телевизия, редактор в предприятията „Българска анимация“ и „Българско видео“. След 1990 г. до началото на новия век живее предимно в чужбина. 

Сред по-известните му книги са „Влюбени очи“, „Спомен за мълчанието”, Азбука на чувствата”, „Ехо от залеза”, „Изчезнал остров”. Превел е повече от 25 книги от руски, украински, белоруски, сръбски и английски език. Захари Иванов (вляво) с украинския си колега Виктор Мелник в БНР

През ноември 2019 г., в София Захари Иванов основава първата Асоциация на писателите от Югоизточна Европа, която свързва автори от 14 държави. По време на учредителното събрание на организацията, той коментира, че целта е да се прескочи преградата, която спира разпространението на литературата от Балканите. „Искаме всички да се чувстваме заедно. Написаното на гръцки остава непознато за нас. В Италия пък не подозират за много български автори“ – обясни тогава идеята си Захари Иванов.

И оценката не закъснява. Една от наградите на Международния фестивал на филмовото изкуство „SEE A PARIS FF“ е за него и се присъжда именно заради усилията на българина да гради мостове между културите на страните от Югоизточна Европа.

Поредно отличие добавя в богатата си колекция и писателят Анжел Вагенщайн - за цялостно творчество и принос към балканското кино. 

Джеки, както още е известен творецът, е автор на 50 сценария за игрални, документални и анимационни филми, снимани в няколко държави. Филмът му "Звезди", заснет през 1959 г. от режисьора Конрад Волф, е носител на Специалната награда на фестивалното жури в Кан. Сред най-известните му екранни произведения са "Допълнение към закона за защита на държавата", "Гоя", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Борис I". През 90-те години на ХХ век се отдава на писателска дейност, като издава романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два от които са с международни отличия. Книгите му са преведени на френски, английски, руски, немски, испански и италиански език.  

Анжел Вагенщайн

Анжел Вагенщайн е един от 12-те интелектуалци, поканени от президента на Франция Франсоа Митеран на знаковата среща във френското посолство в България през януари 1989 г. Участник е в Кръглата маса и е депутат в седмото Велико народно събрание, произвело последната българска Конституция. Носител е на орден "Стара планина" и на френското звание "Офицер на Ордена за заслуги към нацията", създаден от генерал Шарл дьо Гол. 

Сега към поредицата отличия се добавя и наградата за цялостен принос в балканското кино от Международния фестивал на филмовото изкуство “South East European film festival – SEE A PARIS FF”.

Всъщност, „SEE A PARIS FF“ е най-големият фестивал на балканското изкуство не само във Франция, но и в Западна и Централна Европа. Провежда се всяка година в Париж и Берлин и  представя образци на балканското кино вече десет години. Носители на награди от него са изтъкнати творци от различни краища на Балканския полуостров, сред които е и актрисата Цветана Манева. За първи обаче награди няма да бъдат връчени на тържествена церемония, а онлайн, по обясними причини, посочват организаторите от филм феста.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15